Ihhailijatontut

Kulttuuri
Tuulikki Rauma /
Kyyjärven Mediamyllärit ry
Aaro Toppinen
Vanha joulukortti.

Ihhailijatontut

Kyllä on monenlaista tonttua liikenteessä. Joulutontut liikkuu tietysti joulunaikaan, mutta meitä muita on ympäri vuojen.

Naapurin pienelle serkkutytölle järijestettiin oikein joulutonttunäytös. Oli vissiin usko joulutonttuun alakanu hiipumaan. Iltapimmeällä houkuteltiin tyttö lasipieleen vahtaamaan. Oli nähty jottain punalakkisia vilahtavan nurkalla. Valo kammarin lasista heijastu sopivasti hangelle. Elä huoli! Siinä kaks tonttua peppuroi hangessa, lumi vain pöllys. Oikein painiks pistivät. Vissiin joskusmaalimassa selevis, että isoveli ja serkkupoika oli asialla.

Joulu on jännittävvää aikaa. Tapahtuu kummallisia asioita. Yhtenä iltana joulun alla mentiin äitin kans käymään naapurissa setän tuvalla. Istuttiin keittiön pöyvvän ympärillä, aikuiset setvi omia asioitaan. Niijjen kotiapulainen seiso hellan eessä. Se ootti silitysrauvvan kuumenemista. Minun aika ei tahtonu oikein kulua. Apulainen otti silitysrauvvan ja sano minulle, että tuu sinä tuonne kammariin. Mentiin perävilikkaa. Siellä olikin kaks tyttöä, ne oli porukalla lähössä pikkujouluun. Apulainen rupes rässäämään hamettaan. Sillon setä pistäänty kammariin sanomaan, ettei saa toppatuolin päällä silittää kuumalla rauvvalla. Ku setä oli menny pois tytöt nauraa tirsku kourapohojaasa. Silittäminen jatku nyt lattialla maton päällä. Tytöt telläs tukkaasa ja naamaasa. Minä pikkutyttö seurasin silimät pyöreänä. Yhtäkkiä uluko-ovelta kuulu kolinaa ja koputusta. Tytöt tormas ovelle, minä en tohtinu mennä perrään. Portaille oli ilimestyny iso kolomen kenkälaatikon kokonen ruskea laatikko. Sen apulaisen nimi oli räntätty päälle. Kettään ei kuulemma ollu näkyny, mutta tiellä pensaijen katveessa oli seisonu muutama tumma hahamo ja kuulunu naurun hörähys. Tytöt toi laatikon varovasti sisälle. Se oli kevyt, tohtiiko aukasta ku ei tiijjä mitä se sisältää. Minua jännitti het hirveästi, varmaan oli nenänpielet valakoset. Viimen tytöt tohti ruveta aukomaan laatikkoa. Minäkin vahtasin vieressä. Sieltä palijastu valakosta paperisilippua ja rutattuja paperitolloja. Kyllä siinä siunailtiin kepposelle. Ku ottivat kaikki paperit pois pohojalla olikin pieni sormen mittanen nukke. Sillä oli vaalea tukka ja het hirveän nätti mekko päällä. Lahajan saajan posket alako punottaa. Se laitto nuken visusti ommaan talteesa. Tais tietää kuka oli lähettäjä. Jonkun verran vanhempana minä vasta hoksasin, että se tais olla niitä ihhailijatonttuja.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset