Maailman pyöräilypäivää vietettiin 3.6.2024

Liikunta ja urheilu
Juttuvinkki
Kyyjärven Kyky ry
Tanja Kyrönlahti
vanha kuva
Museoviraston kuvassa vuodelta 1953 pyörämatkailua Äkäslompolossa.

Maailman pyöräilypäivää vietettiin 3.6.2024

Tiesitkö, että:
Polkupyörän juuret ulottuvat yli 200 vuoden taakse. Suomessa ensimmäiset polkupyörät nähtiin 1860-luvulla, ja omaa pyöräteollisuutta meillä on ollut jo 1880-luvulta saakka, jolloin hämeenlinnalaisen seppä Otto Welleniuksen tiedetään valmistaneen korkeapyöräisiä "velosipedejä".
 
 Vuonna 1904 perustettiin Turkuun Olympia-merkkisiä polkupyöriä valmistanut tehdas. Vuonna 1896 polkupyörän hinta vastasi maataloustyöläisen 131-235 päivän palkkaa, mutta 1920-luvulle tultaessa pyörän hankintaan riittivät jo noin 25-40 päivän ansiot.
 
On arvioitu, että kautta aikojen suomalaisia pyörämerkkejä on ollut yhteensä jopa yli 1 000 kappaletta. Parhaimmillaan Suomessa toimi viisi polkupyörätehdasta, joiden tuotteita sadat kauppiaat ympäri Suomen kasasivat ja myivät lukemattomilla eri tuotenimillä. Nykyisin Suomessa on kaksi polkupyörätehdasta.
 
Siinä missä polkupyöräily oli aluksi yläluokkainen huvitus, 1930-luvulla polkupyörästä oli tullut suomalaisen työläisen peruskulkuväline. Vuonna 1938, jolloin Suomessa asui runsaat 3,6 miljoonaa ihmistä, myytiin jo noin 160 000 pyörää. Vertailun vuoksi vuonna 2022 Suomessa myytiin 329 000 polkupyörää. 1930- ja 40-lukujen vaihteessa pyöräliikenteen kulkutapaosuus Helsingissä oli noin 30 prosenttia ja Oulussa jopa 70-90 -prosenttia.
 
Suomalaisen pyöräilyperinteen elinvoimasta kertoo yhä tänä päivänä sijoituksemme pyöräilytaidon kärkimaiden joukossa. Suomessa lapset oppivat pyöräilemään keskimäärin 4,8-vuotiaina. Emme jää paljon jälkeen hollantilaisista, jotka nousevat polkimille noin 4,1-vuotiaina. Pyöräily on suomalaisille koko kansan liikkumistapa, sillä noin 75% suomalaisista pyöräilee ainakin joskus.
 
Maailmassa arvioidaan olevan tänä päivänä yli miljardi polkupyörää, eli suurin piirtein saman verran kuin henkilöautoja. Polkupyörä esineenä on muuttunut hämmästyttävän vähän historiansa aikana, ja yksinkertaisuudessaan se on pitänyt pintansa yhteiskuntien mullistuksissa. Kun tänä päivänä etsitään ratkaisuja monimutkaisiin megakriiseihin aina ilmaston lämpenemisestä liikkumattomuuden torjumiseen, tarjoaa polkupyörän yksinkertaisuus jälleen kerran ratkaisun avaimia.
 
Polkupyörä on aina ollut ilon ja seikkailun symboli, ja tällä hetkellä myös pyörämatkailu elää uutta kukoistusta meillä ja maailmalla. Bikeland.fi - Pyörämatkailukeskus valmistelemat reitit innostavat pyörävaeltajia etenkin pohjoisen luontoon, joka on vetänyt puoleensa seikkailunnälkäistä pyöräkansaa jo vuosikymmenet.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset