Seniorin itsearvioinnissa, RAIsoft.net Itsearvioinnissa on kysymyksiä, joilla kartoitetaan muun muassa seniorin arjen toimintojen sujumista ja kotona pärjäämistä, liikkumista, muistia, ravitsemusta, terveyttä ja sosiaalisia suhteita. Seniorin itsearviointi on verkkosovellus ja itsearviointia pääsee täyttämään tunnistautumalla palveluun mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla Suomi.fi-palvelussa.
– Itsearvioinnin tulokset auttavat senioria hahmottamaan toimintakykynsä tilannetta jo varhaisessa vaiheessa ennen palveluihin ohjautumista. Tulosten yhteydessä hän saa vinkkejä ja ohjeita, millaisia muutoksia hän voisi tehdä omaan arkeensa, oman hyvinvoinnin ja toimintakyvyn parantamiseksi ja vahvistamiseksi, RAI koordinaattori Mervi Kivistö, hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluista kertoo.
– Ohjeet voivat liittyä esimerkiksi aktiivisuuden ja liikunnan lisäämiseen, ravitsemukseen tai voivat olla ohjausta muistihoitajan vastaanotolle tai soittoon ikääntyneiden asiakasohjauksen huolipuhelimeen, Kivistö jatkaa.
Itsearviointi sopii kaikille senioriksi itsensä kokeville ja arviointia kannattaa tehdä säännöllisesti.
– Omaa toimintakykyä ja hyvinvointia kannattaa arvioida säännöllisesti. Itsearvioinnin voi tehdä uudestaan useita kertoja, niin saa vertailutietoa omasta tilanteestaan, koordinaattori Kivistö kannustaa.
Itsearviointi tuottaa myös arvokasta tilastotietoa
Itsearvioinnin tuloksia voidaan myös hyödyntää asiakkaan esitietoina, kun seniori kohtaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, esimerkiksi seniorin hyvinvointineuvolassa. Tietoja käytetään asiakkaan luvalla. Lisäksi itsearviointien tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien toimintojen ja palveluiden kehittämisessä.
Hyvinvointialue toivookin, että itsearviointia täyttäessään vastaaja antaisi suostumuksen tietojensa tallentamiseen ja siirtymiseen Keski-Suomen hyvinvointialueen RAI-tietojärjestelmään.
– Seniorin itsearvioinnin tuottamat tiedot senioreiden toimintakyvystä, hyvinvoinnin ja terveyden tilanteesta ovat näin reaaliaikaisesti hyvinvointialueen käytettävissä ja tietoa voivat hyödyntää myös esimerkiksi kunnat. Yksittäisen vastaajan tiedot eivät tule näkyviin, vaan kyse on anonyymistä tilastotiedosta, Mervi Kivistö selventää.
Seniorikansalaiset olleet mukana kehittämisessä – palautetta toivotaan edelleen
Seniorikansalaiset ovat osallistuneet itsearvioinnin kehittämiseen.
– He ovat esimerkiksi arvioineet kysymysten ja sisällön ymmärrettävyyttä ja testanneet sekä antaneet palautetta itsearvioinnin demoversiosta. Olemme erittäin tyytyväisiä ja iloisia mukana olleiden panoksesta. Toivomme edelleen palautetta itsearvioinnista ja sen toimivuudesta ja ymmärrettävyydestä, Kivistö toivoo.
Seniorin itsearvioinnin kehittämistyötä on tehty Keski-Suomessa useamman vuoden ajan. Kehittämistyö käynnistyi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman aikana ja rahoittamana. Itsearviointia on kehitetty tiiviisti yhteistyössä ohjelmistotoimittaja Vitec Oy Raisoftin ja interRAI Finlandin kanssa.
Itsearviointi ei korvaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tekemiä lakisääteisiä RAI-arviointeja. RAI-arviointiväline on lakisääteisesti käytössä palvelutarpeen arvioinnissa ja ikääntyneiden säännöllisissä palveluissa.
Tietoa ja linkki seniorin itsearviointiin löytyy verkkosivuiltamme