NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kunnanvaltuusto teki isoja päätöksiäKunnanvaltuusto teki isoja päätöksiä

Kunnanvaltuusto teki isoja päätöksiä

9.9.2014 Kyyjärven kunta / Eero Ylitalo

Kyyjärven kunnanvaltuusto teki tiistaisessa kokouksessaan myönteiset päätökset sekä Kauppakeskus Paletin paikoitusalueen rakenntamisesta että Nopolan koulun liikuntahallin laajennuksesta. Kokouksen henki oli yhtenäinen ja voidaan kiteyttää Kumpulan koululla toukokuussa järjestetyn iltakoulun viestiin:

"Kyyjärvellä on hyvä, mutta pyrimme parempaan!"

Kunnanvaltuuston asialistalla oli tiistaisessa kokouksessa poikkeuksellisen isoja asioita. Valtuutettujen puheenvuorot olivat erittäin asiallisia ja rakentavia.

Valtuutettu Antti Tuukkanen kantoi huolta liikuntahallin taloudellisista vaikutuksista, mutta näki kuitenkin tärkeänä hallin laajennuksen ennaltaehkäisevän roolin sosiaali- ja terveyspuolella. Hankkeen kokoluokkaa hän vertasi sote-kustannuksiin, ja sen vertailun perusteella näki laajennushankkeen järkevänä ja perusteltuna. Kaikki ennaltaehkäisevä työ on kannatettavaa, kiteytti Tuukkanen.

Valtuutettu Esa-Pekka Bergman toivotti kaikki uudet asukkaat ja erityisesti lapsiperheet tervetulleeksi Kyyjärvelle. Hän näki liikuntahallin laajennuksen yhdessä suunnitteluasteelle edenneen Nopolan koulukeskuksen kanssa olevan vetovoimatekijä, joita on syytä pitää voimallisesti esillä väestökehitykseen panostettaessa.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Lasse Kainu piti illan kriittisimmän puheenvuoron, jossa hän kantoi huolta kunnan taloudellisesta kehityksestä. Hänen mukaansa liikuntahalli ei ole ykkösprioriteetti verrattaessa esimerkiksi Paletin remonttiin tai koulukeskuksen rakentamiseen.Loppuyhteenvedossa hän kuitenkin ilmoitti tulleensa siihen lopputulokseen, että ellei hallia nyt laajenneta niin sitten se jää varmasti tekemättä.

Valtuutettu Henrik Huumarkangas kertoi harkinneensa kantaansa pitkään ja selvitelleensä asioita eri näkökulmilta. Kustannukset huolettivat häntä, mutta kotikunnan imagon kannalta hän näki perustelluksi asettua hankkeen taakse, varsinkin nyt kun on tiedossa että myös uusi koulukeskus rakennetaan liikuntahallin läheisyyteen. Huumarkankaan mielestä nyt tehdyt päätökset ja valmisteilla olevat hankkeet ovat juuri niitä vetovoimatekijöitä, joita kelpaa esitellä uusille potentiaalisille asukkaille.

Lasse Sauramäki kertoi puheenvuorossan käyneensä hallisasian suhteen pitkällistä Jaakobin painia. Kyseenalaistavalla puolella vaakakupissa painoivat huoli kunnan taloudesta ja hankkeen vaikutuksista muihin peruspalveluihin. Vaakakupin kannattavalla puolella Sauramäki näki positiivisen vireen, joka on saavutettavissa tällä panostuksella. Lopullinen päätös hallin kannatuksesta tuli hänelle sen jälkeen kun yksi nuori kyyjärvinen perhe oli ilmoittanut vaihtavansa kotikuntaansa ennen lasten kouluun lähtöä, mikäli kunnassa ei tehdä päätöksiä koulukeskuksen kehittämisen suhteen. Sauramäki näki, että hallin laajennuksella ja koulukeskuksen rakentamisella on löydettävissä taloudellisia säästöjä. Hänen mukaansa asiasta kannattaa myös päättää vielä kun päätäntävalta on itsellä. Halli seisoo kuitenkin sijoillaan, olipa sitten kuntarakenne mikä hyvänsä, kiteytti Sauramäki puheenvuoronsa. Hän myös ilmoitti että hänen johtamansa Keskustan valtuustoryhmä ei ole tehnyt asiassa ryhmäpäätöstä, vaan jokainen valtuutettu voi muodostaa mielipiteensä vapaasti.

Valtuutettu Jouni Saukko kritisoi puheenvuorossaan Keskissuomalainen-lehdessä ollutta näkemystä Kyyjärven kunnan pysähtyneisyydestä. Hänen mukaansa viime aikoina tehdyillä päätöksillä kunta on vahvasti tuotu tälle vuosituhannelle. Hän kertoi kannattaneensa hallihanketta alusta alkaen, ja totesi sen täydentävän kunnassa jo aiemmin tehtyjä investointipäätöksiä, joista yksi tärkeimmistä on laajakaistahanke. Puheenvuorossaan Saukko nosti esille myös talkootyön mahdollisuuden hallihankkeessaa. Mikäli laajennus onnistutaan toteuttamaan suunniteltua edullisemmin, ei avustussumma siitä huolimatta laske, kannusti valtuutettu Saukko.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Huumarkangas totesi puheenvuorossaan yhtyvänsä aikaisempiin puheenvuoroihin hankkeen toteuttamisen suhteen. Hän piti kuitenkin tärkeänä että taloudellinen ajattelu säilyy. Erityisesti hän yhtyi valtuutettu Tuukkasen näkemykseen hallihankkeen ja sote-kulujen kustannusvertailuun, ja näki sen perusteltuna.

Keskustelun päätteeksi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johanna Humalajoki kiitti kaikkia valtuutettuja erittäin rakentavasta ja hyvähenkisestä keskustelusta. Hänen mukaansa erityisesti käsittelyssä ollut hallihanke on  asia, joka on helposti jakanut mielipiteitä ja näkemyksiä voimakkaasti sekä luottamushenkilöiden että kuntalaisten parissa. Humalajoen mukaan käyty keskustelu ja sen seurauksena tehty päätös ovat hyvä osoitus siitä, että Kyyjärvellä uskalletaan ja osataan tehdä päätöksiä. Hän näki tämän olevan uusi alku paremmalle huomiselle ja haastoi kaikki kyyjärviset tekemään asioita yhdessä yhteisrintamassa kotikunnan eteen. 

Kauppakeskus Paletin paikoitusalueen rakentamiseen varattava määräraha hyväksyttiin ilman puhevuoroja. Rakennustyöt käynnistyvät sen jälkeen kun kunta ja Paletin kiinteistöyhtiö ovat solmineet alueesta vuokrasopimuksen. Tämän on suunniteltu tapahtuvan 26.9.2014.