NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Nopola News Demokratiapalkinto 2014 -finaaliin - mukana myös Pylkön Ääni ry ja muita tuttujaNopola News Demokratiapalkinto 2014 -finaaliin - mukana myös Pylkön Ääni ry ja muita tuttuja

Nopola News Demokratiapalkinto 2014 -finaaliin - mukana myös Pylkön Ääni ry ja muita tuttuja

12.9.2014 Kyyjärven kunta & mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Nopola News selvitti tiensä valtakunnalliseen Demokratiapalkinto 2014 -finaaliin. Koko Suomesta kilpailuun tuli kaikkiaan yhteensä 60 ehdotusta, joista finaaliin pääsi 23 hyvinkin erilaista lähidemokratiaa edistävää toimintamallia tai hanketta. Kilpailun palkintosumma on 10.000 euroa, joka jaetaan tasan neljän voittajan kesken. Kilpailun raati valitsee finalisteista kolme voittajaa ja yksi ratkaistaan yleisöäänestyksellä. Pylkön Ääni ry on mukana yleisöäänestyksessä.

Demokratiapalkinto on oikeusministeriön, valtiovarainministeriön, RAY:n, Ylen, Suomen Kuntaliiton ja Suomen Setlementtiliiton yhdessä järjestämä kilpailu, joka perustuu valtioneuvoston periaatepäätökseen (4.2.2010) demokratian edistämisestä Suomessa. Demoktariapalkinto myönnetään vuosittain eri teema-alueille ja se on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 2011.

Vuonna 2014 jaettavalla palkinnolla halutaan palkita lähidemokratiaa vahvistava toimintatapa, kokeilu tai innovaatio, joka edistää kuntalaisten ja kansalaisten osallistumisoikeuksien toteutumista. Palkinnolla halutaan samalla kiittää kaikkia suomalaisia lähi- tai paikallisen osallistumisen ja vaikuttamisen parissa työskenteleviä. Demokratiapalkinnon suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja palkintojenjakotilaisuus järjestetään 14.10.2014 Helsingissä.

Kuten allaolevasta listasta ilmenee, Pohjoinen Keski-Suomi menestyi esikarsinnoisissa hienosti, sillä yleisöäänestyksessä on mukana Pylkön Ääni ry Pylkönmäeltä neljän muun kilpakumppanin kanssa. Pylkönmäen kuntahan liittyi Saarijärveen v. 2009 ja "asioidenhoitajaksi" pylkköset perustivat yhdistyksen.

Kilpailun raati puolestaan valitsee lopuista 18 finalistista kolme voittajaa ja pikaisella silmäyksellä valittavien listalta löytyy tuttuja eli ainakin Kylä lähtee! Kylien kehittämishanke. Hankkeen taustalta löytyvät tutut toimijat - Maaseudun kehittämisyhdistys Viisari ry sekä Ylä-Savon Veturi ry.

Kilpailun raatiin kuuluvat yleisurheilja Nooralotta Neziri, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri sekä TV:stä tuttu media- ja elokuvatyöläinen Suvi West. Demokratiapalkinnon Facebook-sivut löytyvät tästä linkistä ja oikeusministeriön sivusto puolestaan tästä.

Yleisöäänestyksessä 1.10.2014 saakka

- Leppävirran kyläneuvosto
- LYHDE-toimintamalli, Lievestuoreen Setlementti
- Pylkönmäen kylien kehittämisyhdistys Pylkön Ääni ry
- SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation r. f.
- Vetoa ja voimaa Mellunkylästä

Äänestäminen tapahtuu otakantaa.fi sivustolla ja sinne pääset suoraan tästä linkistä.

Raadille toimitetut ehdotukset

- Asukkaan ääni - lähidemokratian tiedotushanke
- Asukkaiden Lappeenranta -toiminta, Lappeenrannan kaupunki
- Deliberatiivisen hyvinvointipolitiikan tutkimusryhmä
- Hämeen kylät ry. ja Varsinais-Suomen kylät ry.
- Kristinestads Medborgarforum
- Kylä lähtee! Kylien kehittämishanke
- Lempäälän kunta, yhdistyksille myönnettävä omatoimiraha
- Lähidemokratia ry
- MarjaVerkko ry
- Mikkelin kaupungin osallisuuskokeilu (digitaalinen kaupunki)
- Nicehearts Vantaa
- Nopola News
- Oulun kaupunki, hyvinvointiluotsi-toiminta
- SataKylät ry
- Vahtipalvelu Tarkkailija www.etarkkailija.fi
- Vantaan kaupunginkirjasto
- VERTAISarviointi, Aspa-säätiö
- Yläkemijoen aluelautakunta, Rovaniemi & Rovaniemen aluelautakuntakokeilu 2013-2016

Ps. Googlella löydät lisätietoa kisassa mukana olevista hankkeista ja vaikka tietenkin Nopola Newsin kymmenet tuhannet lukijat pystyisivät vaikuttamaan yleisöäänestykseen "omien" puolesta, niin käykäähän reilusti tutustumassa yleisöäänestyksessä mukana oleviin ehdotuksiin ja antakaa äänenne oman mielenne mukaan. Pääasia, että käytte vaikuttamassa.

(Kuvassa valtuuston kokouksissa käytettävää lähetystekniikkaa, juutuuppikone lattialla.)