NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kodin ja koulun päivä onnistui yli odotustenKodin ja koulun päivä onnistui yli odotusten

Kodin ja koulun päivä onnistui yli odotusten

25.9.2014 Kulttuuritoimi. Suvi Kantonen

Lauantaina 20.9 järjestettiin Nopolan koululla yhteinen Kodin ja koulun päivä. Jokaisen oppilaan kodista, tai lähipiiristä sai tulla oppilaan kanssa kouluun viettämään toimintapäivää. Ensimmäisen luokan opettaja Kati Erämäen mukaan pieni suunnitteluryhmä työsti ensin tapahtumaa ja yhdessä opettajien kanssa tehtiin 14 eri toimintapistettä, toiminta-alueena urheilukenttä, ala/yläkoulun pihat, toimintapuisto ja kiekkokaukalo. Tapahtumapäivä alkoi banaanihippalämmittelyllä, jonka jälkeen jokainen sai oman suorituskortin ja kartan toiminta-alueesta. Jokaisella toimintapisteellä oli yksi koulun aikuinen antamassa ohjeet tehtävän suorittamiseen, sekä valvomassa tehtävien suorittamista. Ryhmien tuli suorittaa vähintään neljä valitsemaansa toimintapistettä. Alue oli sen verran laaja, että siirtyminen sujui joustavasti, eikä suurempia jonoja syntynyt mihinkään pisteeseen. Oppilaat joka luokasta valmistivat toimintapäivään pahviautot, mutta heille ei ennakkoon kerrottu mihin niitä tarvtaan.

Vauhdikas toimintapäivä

Tehtävinä oli frisbeegolfkiekon heittoa häkkiin, norsu-jalka-tai tennispalloa, penkkikävelyä, lentopalloa,pituus-ja korkeushyppyä, hernepussin kuljetusta, koripallon heittoa, bingistä, sählyrataa, tulitikun, tai turbokeihäänheittoa, pahvilaatikkoautorataa, sekä "kulje telineet läpi" rata. Eli varsin toiminnallinen päivä jokaiselle. Lisäksi Piispalasta oli mukana Maarit Muhonen, joka kertoi Piispalan ylläpitämästä hankkeesta Hyvinvoiva perhe. Hankkeen tarkoituksena on antaa oikeaa tietoa ravintoon ja ruokailutottumuksiin liittyen. Hankkeessa pääpaino on 12-14 vuotiaiden lasten ruokailutottumuksiin vaikuttaminen. Hankkeen myötä kierretään päiväkodeissa ja kouluissa, mutta toimitaan myös Piispalassa, jossa kannustetaan käytännön avulla keittiössä kokeilemaan eri ruokalajeja, sekä käyttämään raaka-aineita niin, että roskiin heitettävä ruokamäärä jäisi mahdollisimman pieneksi. Suomalaiset heittävät nykyisin 120-160 miljoonaa kiloa roskiin, joten asennemuokkaus on todellakin paikallaan, toteaa Maarit Muhonen.

Eija ja Raimo Pohjoiskangas osallistuivat koko perheen voimalla Kodin ja koulun päivään. Vanhempien lisäksi mukana touhusivat Johanna 14v, Karoliina 12v, Juhani 9v ja Julia 6v. Molemmat vanhemmat totesivat päivän olevan tosi hyvää vaihtelua arkeen. Tässä tuli mukavasti mieleen omakin kouluaika. Kaikki tehtäväpisteet on käyty läpi, kunhan tähän vielä perhepotretti piirretään, nauroi Eija -äiti. Nuorin päivän osallistujista taisi olla 3-viikkoinen pienokainen , joka katseli ihmeissään kaikkea äitinsä Marika Eteläkarin sylistä. Marikan mukana  tehtäviä olivat suorittamassa perheen koululaiset Jeremias 8v ja Joakim 7v. Toimintapäivä on ollut oikein mukava, muutenkin yritetään vapaa-ajalla liikuntaa harrastaa yhdessä. Ollaan innostuttu nyt perheen kanssa kovasti mm. frisbeegolfista, jota käydään Harsunkankaan radalla heittämässä. Talvella sitten kokeillaan hiihtoa ja luistelua, kertoi Marika. Erkki Koivisto vietti laatuaikaa poikansa Jonnen , 14v kanssa. Haastatteluvaiheessa 11 tehtävää oli jo suoritettu ja kaikki loputkin suoritetaan, vakuutti Erkki.

Keittiöhenkilökunta huolehti kaikille päivään osallistuneille makkara/ mehutarjoilun, koululaiset saivat lisäksi sämpylät Päivän päätteeksi suoritettiin vielä arvonta, jossa kaikkien kesken arvottiin hedelmäkori ja erilaisia liikuntavälineitä. Opettaja Kati Erämäki  iloitsi suuresta osallistujamäärästä. Kaikilla oppilailla oli perheestä, tai lähipiiristä joku mukana osallistuen tehtävien suorittamiseen. Tapahtumaan oli ennakkkoilmoittautuminen, joten voimme iloita siitä, että n.100 osallistui oppilaiden lisäksi tähän päivään. Tarkoituksena oli saada oppilaat ja vanhemmat , isovanhemmat, tai lähisukulaiset viettämään laatuaikaa toistensa kanssa ilman kännyköitä ja tietokoneita. Emme halunneet rajata tapahtumaa vain perheille, mukana olikin paljon isovanhempia, serkkuja, tai muita oppilaiden lähisukulaisia. Tämä lauantai korvaa samalla 15.5 helatorstain jälkeisen perjantain, jolloin oppilaat saavat vapaapäivän. Tunnelma oli leppoisa, sekä oppilaat, että vanhemmat nauttivat kauniista syyspäivästä yhdessä touhuten. Eräs isä kiteytti päivän mukavalla tavalla: Onneksi ei jääty jälki-istuntoon.