NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
"Maamerkki" Sahapakalle."Maamerkki" Sahapakalle.

"Maamerkki" Sahapakalle.

13.9.2014 Kameraseura. Erik Holmberg

Vuosien toive toteutui perjantaina.

Perjantaina 12.9. toteutui Lillvisin Matin pitkäaikainen toive. Sahapakalle nousi uusi  30 metriä korkea radiomasto. Urakka ei ollut mikään ns. läpihuutojuttu, vaan vaati tarkkaa suunnittelua ja kunnon välineitä  sekä ammattitaitoa.  Nosto tehtiin Vesa Pataman nosturiautolla sillä käsipelillä se olisi ollut turhan hankala ja jopa vaarallinen urakka. Mestarina hommaa hoiti Arto Louko Pohjanmaan puolelta.  Artolla on monien vuosien ja satojen mastourakoiden kokemus ,joten homma oli  ns. varmois käsis.  Maston huipulla on varsinainen antenni joka on 11 elementtinen  ns. logperiod suunta-antenni  HF-alueelle ja sen yläpuolella on hieman pienempi "harava" ,joka  on VHF-antenni ja toiminta-alue 144-146 Mhz.

Herää kysymys mitä tämän kaltaisella "haravalla" oikein tekee? Matin epäilemättä ykkösharrastus on radioamatööritoiminta. Noin vuonna 1985 "lipsahti" pikkusormi harastuksen piiriin ja aikaa myöten se vei koko  miehen. Uusi  antennirakenne  antaa mahdollisuuden parempien yhteyksien saamiseen ympäri maailman. Perjantai-illan testiajossa oli yhteyksiä tullut jo mm. Ranskaan ja Espanjaan.  Varsinaiseen testiin antenni joutuu lokakuun 18.-19. viikonloppuna jolloin on partiolaisten maailmanlaajuinen radiojamboree eli JOTA (Jambore on the air).Silloin on Sahapakalla yksi partioasemista tunnuksella(kutsulla) OH6SUF.             

Radioamatööritoiminta harrastuksena antaa mahdollisuuden luoda ystävyyssuhteita kotimaassa ja  maailmalla, sekä laajentaa maailmankuvaa. Kansainvälisessä toiminnassa kiellenä on yleisesti englanti. Yhteyksiä voi pitää joko puheella tai sähkötyksellä,yleisin on puheyhteys.

Miten  pääsee radioamatööriksi?  Mukaan pääsee ja oman tunnuksen, eli kutsun saa suoritettuaan radioamatööri kokeen, johon sisältyy radioliikenteen säännöt ja määräykset sekä jonkin verran radio - ja sähkötekniikkaa. Tietoa toiminnasta löytyy SRAL:n eli Suomen Radioamatööriliiton kotisivuilta (www sral.fi) ja eiköhön Mattikin vastaa kysymyksiin  tarvitaessa.  Toimintaan voi tulla tutustumaan  lokakuun kolmantena viikonloppuna Sahapakalle. Silloin siellä isännöi JOTA tapahtumaa Matti kaverinaan Pölkin Risto ja allekirjoittanut.

KyyEki