NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Ellen Kivi saateltiin haudan lepoonEllen Kivi saateltiin haudan lepoon

Ellen Kivi saateltiin haudan lepoon

5.10.2014 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Ellen Kaarina Kivi siunattiin lauantaina 4.10.2014 Kyyjärven siunauskappelissa. Hautauksen jälkeen oli muistotilaisuus Kivirannassa.

Ellen Kaarina Kivi e. Oikari syntyi 7.9.1931 Lyyli ja Heikki Oikarin perheen neljäntenä lapsena. Hän varttui suuren perheen keskimmäisenä tyttönä. Kaksi nuorempaa sisarta menehtyi lapsena ja Ellenin isä kaatui sodassa hänen ollessaan tyttönen. Elämä ei ollut helppoa hänen lapsuudessaan. Nuoruutensa päivinä hän tutustui Toivo Kiveen, jonka kanssa hänet vihittiin avioliittoon vuonna 1951. Avioliitosta syntyivät lapset: Maire, Markku, Maritta, Merja, Meeri ja Arto. Sisaruksista Meeri nukkui pois elokuussa 1997.

Ellenin ja Toivon ensimmäinen yhteinen koti oli Pölkin Tuliniemessä ja sen jälkeen Pölkissä. Vuonna 1960 he hankkivat "Uusipelto"-nimisen tilan Nurmijoelta. Ellen hoiti lapset, kodin ja karjan. Toivo-puoliso teki raskaita ruumiillisia töitä: metsätöitä hakkuulla ja parkkuulla, kaivoi lapiolla ojia ja ajoi hevosella puita. Usein oli viikkokuntiin talvella puunajossa muualla maakunnassa.

Suuri muutos Ellen ja Toivo Kiven perheen elämässä tapahtui vuonna 1970, kun luovuttiin entisistä töistä ja koko perhe muutti Ruotsiin. Ensin Toivo-isä lähti tyttärensä kanssa huhtikuussa ja kesäkuun alussa loppu perhe muutti lähelle Göteborgia, Angerediin. Siellä oli työpaikka SKF:n kuulalaakeritehtaalla, jossa Toivo työskenteli raskaissa töissä eläkeikään saakka. Elleni oli samassa tehtaassa siivoojana ja myöhemmin työskenteli keksitehtaalla Bohusissa eläkikään saakka. Myös perheen lapset löysivät työpaikat ja he ovat asettuneet asumaan Ruotsiin. Ensin Ellen ja Toivo asuivat perheensä kanssa vuokralla. Sitten he hankkivat osakkeen Bohusista ja lopulta oman omakotitalon samalta paikkakunnalta. Kova työ ja säästeliäs elämä toivat heille hyvinvointia. Kesälomalla oli kuitenkin aina päästävä Suomeen.

Kun he pääsivät eläkkeelle, Toivon mieli veti takaisin Suomeen ja kotiseudulle. He muuttivat v.1987 ensin Karstulaan ja sitten hankkivat oman kodin "Lehtoniemen" Kyyjärven rannalta. Se oli mieluinen paikka Ellenille ja Toivolle ja he viihtyivät eläkepäivinä kodissaan, jossa oli lasten mukava vierailla Ruotsista. Toivo kalasteli Ellenin kanssa paljon ja puuhailivat kodissaan. Vanhuuden myötä Ellenille tuli sairauksia ja Toivo-puoliso ei enää jaksanut hoitaa häntä kotona. Ellen asui elämänsä viime vuodet Kivirannassa, jossa Toivo kävi häntä ahkerasti katsomassa. Siitä huolimatta, että Toivo oli parempi kuntoinen, hän lähti elämästä ensin. Toivo nukkui pois äkillisesti 2.7.2011 omassa kodissaan. Ellenin vuoro oli lähteä tänä syksynä 17.9.2014. Häntä jäivät kaipaamaan lapset ja lastenlapset perheineen, sukulaiset ja ystävät Suomessa ja Ruotsissa.

Siunauksen toimitti Kyyjärven kirkkoherra Olavi Vallivaara, kanttorina oli Minna Erkkilä ja suntiona Alpo Noponen. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kivirannassa. Yhdessä muisteltiin Elleniä ja Toivo Mattiasta, kirkkoherra puhui, kanttori lauloi, lastenlapsi Evelin lauloi ja soitti mummon muistolle, Maritta ja Markku lukivat  adressit ja yhdessä laulettiin virsiä.