NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Muistojen lehdosta huomisen haasteisiinMuistojen lehdosta huomisen haasteisiin

Muistojen lehdosta huomisen haasteisiin

1.12.2014 Kyyjärven kunta / Eero Ylitalo

Torstaina 4.12 tulee kuluneeksi päivälleen 86 vuotta siitä, kun Kyyjärven kunnan ensimmäinen kunnanvaltuusto tuli valituksi sopuvaaleilla tehtäväänsä. Ensimmäisen kokouksensa valittu kunnanvaltuusto piti 14.12.1928.

Valtuutettujen lukumäärä oli 15 henkilöä, eli lähes sama kuin tämän päivän Kyyjärvellä. Ensimmäisen kokouksen asialistalla olivat luonnollisesti henkilöiden valitseminen eri toimielimiin, sekä kunnan ensimmäisen oman talousarvion hyväksyminen. Historian lehdiltä on luettavissa, että päätöksenteko sujui mallikkaasti ja hyvässä hengessä. Yhtenä syynä tähän oli luonnollisesti se, että valtaosa uusista valtuutetuista omasi jo pitkän kokemuksen Karstulan kunnan luottamustehtävissä toimimisesta.

Tämän päivän Kyyjärven kunnanvaltuuston työrupeama lähestyy puolimatkan krouvia heti alkuvuodesta. Tuo työrupeamahan on maamme nykyisillä valtuutetuilla normaalia pidempi, sillä seuraavat kunnallisvaalit pidetään vasta vuoden 2017 keväällä, ja uusi valtuusto aloittaa toimintansa saman vuoden kesäkuussa.

Omakohtainen kokemukseni kyyjärvisestä päätöksenteosta on vain pieni osa tuosta 86 vuoden historiasta, mutta kun peilaan sitä aikaisempiin kokemuksiini ja tietoihini monista muista kunnista, niin uskallan väittää, että se noudattelee hyvin pitkälle tuon ensimmäisen valtuuston kokouksen henkeä. Näkemyseroja päätettävistä luonnollisesti on, mutta ratkaisukeskeinen tahtotila estää niiden muodostumisen pysyviksi jännitetiloiksi. Mielestäni tämä ominaisuus ansaitsee arvostuksen erityisesti siksi, että tämän päivän valtuutetuista moni on vasta aloittelemassa taivallustaan luottamushenkilön vaativalla tiellä. Kokeneempien "veteraanipoliitikkojen" yhtenä tärkeänä vastuualueena onkin pitää uudet tulokkaat mukana myös jatkossa. Huomisen agenda koostuu asioista, joiden hoitamiseen tarvitaan takuuvarmasti sekä vankkaa kokemusta että nuorta luovuutta. Tämä on tärkeää pitää mielessä puolivälin arviointityössä.

Perjantaina 6.12 täyttää Isänmaamme kunniakkaat 97 vuotta, ja sen kunniaksi nostamme siniristiliput salkoihin. Kyyjärvellä kyseinen päivä antaa aihetta toiseenkin juhlaan. Kyyjärven seurakunta täyttää nimittäin samana päivänä 70 vuotta. Kunta ja seurakunta ovatkin päättäneet yhdistää voimat, ja järjestää juhlistaa samanaikaisesti sekä Isänmaata että omaa seurakuntaa. Juhlapäivä aloitetaan Jumalanpalveluksella ja sen jälkeisellä seppeleenlaskulla sankarihaudoille. Pääjuhla ruokailutarjoiluineen vietetään Kivirannan monitoimikeskuksessa, jossa luvassa on juhlalounaan lisäksi mielenkiintoista ohjelmaa. Itsenäisyysjuhla on yksi vuoden arvokkaimmista juhlista, ja siksi sen järjestämisestä on mielestäni kansallisen veteraanipäivän ohella pidettävä tiukasti kiinni. Erityisesti tulee panostaa siihen, että saamme juhlivaan yleisöön mukaan myös nuorempaa ikäpolvea. Se on mitä parhainta rauhan työtä ja pitää huolen siitä, että "himmetä ei muistot koskaan saa."

Maineikas urheiluseura Kyyjärven Kyky täyttää ensi vuonna myös 70 vuotta. Juhlavuosi käynnistyy perinteisten Harsunkankaan hiihtojen järjestämisellä lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Juhlavuoden ohella kyseisillä hiihdoilla kunnioitetaan myös vuosi sitten edesmenneen mestarihiihtäjän Eero Mäntyrannan elämäntyötä. Eero oli Kyyjärvellä tuttu näky aina uudenvuoden päivänä ja hänen tunnettuus houkutteli Harsunkankaalle myös muita tuon ajan huippuja ja sen seurauksena luonnollisesti myös runsaasti yleisöä. Eerohan voitti urallaan kaikkiaan 12 Olympia- ja MM-mitalia, joista kultaisia on viisi. Mäntyrannan merkitys Harsunkankaan kisahistoriaan on niin merkittävä, että urheiluseuran johto päätti Eeron omaisten luvalla nimetä hiihdot Eero Mäntyrannan muistohiihdoiksi.

Mäntyrannan hiihto-ura näkyy Kyyjärvellä joulukuun ajan myös Kauppakeskus Paletissa perjantaina 5.12 klo 13.00 avattavan näyttelyn muodossa. Avauksen suorittavat Juha Mieto ja Mäntyrannan ajan kova kisakumppani Hannu Taipale. Mukana on lisäksi myös 1960-luvun tunnettu mäkikotka Antero Verto, joka on Eeron pitkäaikainen ja läheinen ystävä. Hän on lupautunut avajaisissa kertomaan saavutusten historiaa ja myös valottamaan henkilökuvaa Eero Mäntyrannasta. Palkintonäyttely on esillä Kauppakeskus Paletin aulassa joulukuun ajan.

Edellä esiin nostamani tapahtumat voivat antaa kuvan siitä, että täällä Kyyjärvellä eletään pelkästään menneisyydessä ja että täällä tuijotetaan tuulilasin sijasta peruutuspeiliin. Tästä ei kuitenkaan ole mielestäni kyse. Ulkoasianministeri Erkki Tuomiojaa siteeraten "jos historia on hukassa, häipyy myös tulevaisuus", näen että aika-ajoin on tärkeää pysähtyä myös arvioimaan mennyttä ja arvostamaan tehtyjä tekoja. Oikealla asenteella niistä saa hyviä rakennuspuita tulevaisuudelle kunhan pitää mielessä tosiasian, että aika mennyt ei koskaan palaa.

Kyyjärvellä on siis luvassa tapahtumarikas loppuvuosi ja uuden vuoden alku. Ensi sunnuntaina, ensimmäisenä adventtina saa tässä kunnantoimiston vieressä seisova juhlava kuusi valaistuksen harteilleen, ja sen jälkeen kirkossa järjestetään jouluinen musiikkituokio oman kunnan osaajien voimin. Valojuhla alkaa klo 17.00 ja joulukonsertti klo 18.00.

Kaikki tämä Kyyjärvellä yhteistuumin ja sopuisassa hengessä; kuten silloin 86 vuotta sitten.

Tervetuloa osallistumaan ja oikein rauhaisaa Joulun odotusta kaikille.

Eero Ylitalo

Kunnanjohtaja

Kyyjärven kunta