NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Eira Poikonen 55. kerran kahvia kaatamassa. Kuva Antero Ohranen
Kyyjärven ”Essolla” tarjoiltiin jo 55. joulukahvitKyyjärven ”Essolla” tarjoiltiin jo 55. joulukahvit

Kyyjärven ”Essolla” tarjoiltiin jo 55. joulukahvit

18.12.2014 Kyyjärven yrittäjät/ Katriina Oinonen/Aripekka Poikonen/kuva Antero Ohranen

Autohuolto Poikosella oli tiistaina 16.12.2014 55. kerran joulukahvit.
Kahvin lisäksi sai katsauksen menneisiin vuosiin seinillä olevien
kuvien kautta.

Huoltoaseman perusti Eira Poikosen, Aira Parkkosen ja Kaija Hallilan isä Johan Anttila 9.12.1959. Aluksi kahvio oli nykyisen matkahuollon varaston paikalla, kahvion laajennus toteutettiin vuonna 1964, jonka jälkeen kahviossa oli tarjolla paikan päällä valmistettua kotiruokaa aina vuoteen 2012 asti.

Kahvio ja huoltamo toimivat n. 10 vuoden ajan yötä päivää 60-luvun puolestavälistä aina 70-luvun puoleenväliin. Veikkauspalvelu toimi kahviossa yli 50 vuotta. Matkahuoltopalvelut ovat olleet 60-luvun alkupuolelta lähtien. Eira on ollut mukana alusta lähtien, Aira 60-luvun puolesta välistä lähtien ja Kaija 60-luvun puolesta välistä 70-luvun puoleenväliin asti. Vuonna 1965 vastuun huoltoasemasta otti nykyisten omistajien Ari Pekka ja Timo-Jaakko Poikosen isä Kauko Poikonen. Kahvion puolella jatkoivat Eira, Aira ja Kaija.

Kahvion puolella on Eira Poikosen laskelmien mukaan ollut yli 100 työntekijää näiden vuosien aikana. Huoltamon puolellakin on ollut yli 60 työntekijää.

Autokahvion nimellä toiminta on virallisesti loppunut marraskuussa 2013, mutta Autohuollon nimellä pyöritetään huoltamon puolta ja kahviota. Kahvio on ollut heinäkuusta lähtien auki aamusta iltaan ja huoltamon puoli myös tarvittaessa. Huoltamon oven ollessa suljettuna, asiointi onnistuu myös kahvion puolelta. Tärkeä kahvio on ollut myös linja-automatkaajille taukopaikkana.

Huoltoasemalla on myyty polttoaineita, autotarvikkeita, renkaita, tehty autoremontteja ja rasvauksia (varsinkin 60-luvulla valtateiden rakentamisen yhteydessä). Nykyisin toimintaan kuuluu autotarvikkeiden, voiteluaineiden ja työkalujen myynnin ohella matkahuoltopalvelut ja Woikosken hitsaus- ja nestekaasujen myynti sekä renkaan korjausta kahviotoiminnan lisäksi. Yritystoimintaa pyörittävät Ari Pekka ja Timo-Jaakko Poikonen, jotka ovat olleet vastuussa vuodesta 1982 heidän isänsä Kauko Poikosen äkillisen poismenon johdosta.

20-pennin pajatso tuli huoltoasemalle vuonna 1964. Raha-automaattiyhdistys haki pajatson pois ja tästä johtuen Kyyjärvellä kerättiin 700 nimen adressi sen takaisin saamiseksi. Delegaatio, pajatson takaisin saamiseksi, kävi 19.12.1996 eduskunnassa ja RAY:llä ja niin 1997 lankalauantaina pajatso luovutettiin takaisin "Esson" baarin kahvioon vitriiniin museoituna. Markan muututtua euroksi säästettiin 20-pennin kolikoita, jotta pelaamista voitiin sillä jatkaa. Nykyisin Kyyjärvellä järjestetään joka kesä 20-pennin pajatson SM-kilpailut Kyyjärven yrittäjien järjestämänä.

Kahvio on nykyisin avoinna arkisin klo 8 - 19, lauantaisin klo 9 - 17 ja sunnuntaisin klo12 - 18