NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Valtuuston iltakoulussa itsearviointia ja kouluasiaaValtuuston iltakoulussa itsearviointia ja kouluasiaa

Valtuuston iltakoulussa itsearviointia ja kouluasiaa

23.8.2016 Kyyjärven kunta / Eero Ylitalo

Kyyjärven kunnanvaltuusto istui eilen, maanantaina iltakoulua jossa aiheina olivat valtuustokauden 2102-2017 arviointikyselyn purku sekä Nopolan koulukeskuksen suunnittelun tilanne.
Valtuustokysely lähetettiin kaikkiaan 23 valtuutetulle ja varavaltuutetulle. Kyselyyn vastasi 14 henkilöä.

Valtuustotyö kokonaisuutena sai valtaosalta koulunumeroksi 8. Jonkin verran esitettiin toiveita siihen, että yksittäisellä valtuutetulla tulisi olla mahdollisuus enemmän vaikuttaa valmisteilla oleviin asioihin. Esittelyt ja päätösehdotukset sen sijaan koettiin enemmistön mielestä riittäviksi.

Tiedusteltaessa valtuuston yhteistyön laatua eri tahoille, sai seutukunnallinen yhteistyö eniten risuja. Myös valtuuston ja kunnassa toimivien järjestöjen yhteistyössä nähtiin parantamisen varaa, kuten myös valtuuston ja lautakuntien välisessä työskentelyssä. Iltakoulun keskustelussa erityisesti järjestöjen kanssa tehtävän yhteistoiminnan tärkeys nostettiin esille useissa puheenvuoroissa.

Arviointikyselyssä tiedusteltiin myös näkemystä tulevan kunnanvaltuuston koosta sekä mahdollisesta hallintomallista. Valtaosa vastanneista oli nykykoon kannalla, eli 17 valtuutettua. Pieni enemmistö oli myös valiokuntamallin kannalla, mutta iltakoulussa käydyn lähetekeskustelun perusteella voidaan vetää johtopäätös, että se ei tulisi saamaan vastakaikua syksyn valtuustokäsittelyssä. Kunnanhallitus tekee esityksen asiasta 12. syyskuuta pidettävässä kokouksessa.

Uuden tekniikan hyödyntämistä selviteltiin myös kyselyssä. Valtuutettujen käytössä olevat tabletit koettiin positiiviseksi ja toiminnan toivottiin jatkuvan näin.

Kunnanvaltuuston kokousten kuvaaminen nähtiin positiivisena erityisesti kuntalaisten aktivoimisessa, mutta sen sijaan valtuutettujen omasta näkökulmasta se kyselyn mukaan koettiin valtuutettuja passivoivana tekijänä. Kaiken kaikkiaan kuvaaminen nähtiin kokonaisuutena hyvänä asiana ja valtuutettujen aktivoiminen yhtenä kehityskohteena.

Nopolan koulukeskuksen uudisrakentamisesta on valtuusto linjannut suunnittelutyön siten, että rakentaminen olisi käynnistettävissä ensi vuoden aikana. Suunnitelmia on työstetty viime aikoina erityisesti käyttäjäkunnan toimesta, ja heidän aikaansaannoksiaan valtuutetuille iltakoulussa olivat esittelemässä rehtori Sanna Honkonen ja opettaja Jarno Simpanen.


Valtuutetut ilmaisivat tyytyväisyytensä suunnitelmaan, joka toteutuessaan loisi Nopolan koululle todella innovatiiviset ja uuden opetussuunnitelman edellyttämät puitteet. Suunnitelma etenee L2-luonnosvaiheesseen, jolloin hankkeelle alkaa muotoutua myös tarkempi kustannuskehys. Kunta käy parhaillaan neuvotteluja Kuntarahoituksen kanssa mahdollisuudesta toteuttaa hanke ns. kiinteistöleasingin avulla.


Mikäli rahoitus ei ole toteutettavissa kyseisellä tavalla, joudutaan kunnassa miettimään uudelleen muita rahoitusvaihtoehtoja ennen lopullista rakentamispäätöstä. Koulukeskukseen on suunniteltu rakennettavaksi tilat myös päiväkodille ja kirjastolle.