Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili Kyyjärvellä

Työ ja yrittäminen
Kyyjärven kunta
Aaro Toppinen
Mika Lintilä Kyyjärvellä.
Mka Lintilä Betsetillä.
Vasemmalta varatoimitusjohtaja Olli Löytönen, teollisuusneuvos Hannu Löytönen ja myyntijohtaja Jari Laajala
Kunnanjohtaja Tiina Pelkonen.
Kunnanjohtaja Tiina Pelkonen esitteli kunnan tilannetta ja mm. Kyy York brändiä, jonka ministeri olikin huomannut Kokkolantien varressa.
Myyntijohtaja Jari Laajala esittelee
Myyntijohtaja Jari Laajala kertoi nykyisestä ja tulevasta sekä välitti viestit päättäjille.
Mika Lintilä Betsetillä
Teollisuusneuvos Hannu Löytönen esitteli tehdasta...
Mika Lintilä Betsetillä
.. ja suunnitelmia.
Mika Lintilä Betsetillä
Mika Lintilä Betsetillä.
Elinkeinoministeriä kiinnosti Tulostekniikan visiot
Mika Lintilä Betsetillä
Mika Lintilä Betsetillä
Ministerille muistoksi vierailusta Kyy York muki ja Kyy York Kiss (pussissa:)
Mika Lintilä Betsetillä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili Kyyjärvellä

Aikataulullisista syistä ministerin toive ei toteutunut - mutta ehkä kesällä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vieraili Kyyjärvellä maanantaina 25.4.2022. Kyyjärven kunnan ja Betset Oy:n vierailukutsu on ollut pitkään voimassa ja nyt ministerin aikatauluihin saatiin sopimaan visiitti myös Kyy Yorkissa sopivasti Intian reissun jälkeen. Myös viikonloppu oli kiireinen, sillä ministerin ohjelmassa oli muun muassa valtakunnallinen yrittäjäjuhla Jyväskylässä, tutustuminen kuljetusliike Silvasti Oy:n toimintaan - sieltä Lampille ja edelleen maanantaina Kyyjärven kautta Aleksanterinkadulle. Ministerillä on edelleen rekkakortti taskussa, mutta jäi kysymättä päästivätkö Silvastilla kuskin paikalle kokeilemaan. Pitkiä ovat erikoiskuljetusrekat nykyään ja vaativaa hommaa sekin.

Kyyjärven kunnanjohtaja Tiina Pelkonen esitteli kunnan tilannetta monelta kantilta. Kuntatalouden näkökulmasta kriisikuntakriteerit täyttyvät edelleen, mutta taloustilanne on korjaantumassa. Vuoden 2021 alustava tilinpäätös näyttää jo yli 700.000 euroa plussaa. Kyyjärvellä on tehty merkittäviä alaskirjauksia, jotka monessa muussa kunnassa vielä muhivat kuntatalouden taustalla. Kiinteistömassaa on supistettu merkittävästi, vanha koulukeskus odottaa purkua, kunnanvirasto palaa juurilleen kauppakäyttöön vappuna, pienkoti on myynnissä samoin kuin Kauppakeskus Paletti. Ministerille vinkattiin josko hän tietäisi rahamiehiä tai -naisia Paletin uusiksi omistajiksi esimerkiksi Pohjanmaan suunnalta. Muutamia nimiä vilahti saman tien. Mutta myös positiiviset asiat kuten uudenkarhea koulu, uudet teknisen työn tilat sekä monipuolinen yritystoiminta kunnassa saivat osansa Tiina esityksessä. Betset on erittäin tärkeä lenkki tässä ketjussa, jota on tarkoitus edelleen vahvistaa. Kunnan taloustilannetta helpottaa tuulivoimasta saatavat kiinteistöverotuotot lähivuosina. Tuulivoimapuistoja on työn alla ja uusia alueita suunnitelmissa - osa vasta- ja osa myötätuulessa. Tuulla kuitenkin pitää, jotta myllyt pyörivät ja toivottavasti avoimella toiminnalla tuulen suunta muuttuu suotuisaksi. Kuntaa tilaisuudessa edustivat kunnanjohtajan lisäksi kunnanhallituksen puheenjohtaja Kai Oinonen, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Uusisalo sekä elinvoimakoordinaattori Aaro Toppinen.

Yhteinen huoli Betsetin kanssa on työvoiman saatavuus eikä ongelma koske tietenkään pelkästään Kyyjärveä. Etenkin ulkomaisen työvoiman saannin osalta kritisoitiin Migrin byrokratian rattaiden hidasta jauhamista. Ministeri kertoi, että virasto on muuttamassa sosiaali- ja terveysministeriön alta työministeriön alaisuuteen. Muutoksen uskotaan tuovan parannusta asiaan. Ulkomaisen työvoiman joustava saatavuus alalle kuin alalle on jatkossa erittäin tärkeää koko Suomessa - tietenkään omaa nuorisoa ja potentiaalista työvoimaa unohtamatta. Työvoiman saatavuus on valtakunnallinen ongelma (ei haaste), joten maalaisjärjen käyttö monessa kohdin olisi erittäin suotavaa - anteeksi, se onkin tätä nykyä arkijärkeä.

Betsetin toimintaa esittelivät teollisuusneuvos Hannu Löytönen, varatoimitusjohtaja Olli Löytönen sekä myyntijohtaja Jari Laajala. Toivo Löytönen perusti yrityksen Kyyjärvelle vuonna 1950  ja 2020-luvulla kolmas sukupolvi on siirtymässä vetovastuuseen. Kokoushuoneen seinällä on ilmakuva yrityksen alkutaipaleelta ja samasta vinkkelistä kuva nykyisestä tehtaasta. Betset Oy on kasvanut yritysostojen myötä yhdeksi Suomen suurimmista betonialan toimijoista. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna 123 miljoonaa ja työvoimaa koko yrityksessä on keskimäärin yli 620 henkeä. Tehtaita on yhdeksällä paikkakunnalla sekä yhteistyöyritys Virossa.

Työvoiman saatavuuden lisäksi esille nousi myös Ukrainan sodan vaikutukset ja yleinen maailman tilanne. Esimerkiksi tuotannossa tarvittavan raudan hinta on moninkertaistunut koronan ja nyt myös Ukrainan tilanteen vaikutuksesta. Ministerin tietoisuuteen saatettiin myös näkemys vuosikymmeniä jatkuneesta ja etenkin nykytrendien mukaisesta tietynlaisesta betonirakentamisen "syrjimisestä" verrattuna esimerkiksi puurakentamiseen. Ministeri lupasikin selvittää keskustelussa esille nousseen puurakentamisen asuntokohtaisen tukimenettelyn taustaa. Vertailuna teollisuusneuvos totesi, että yhden ison metsäjätin liikevaihto vastaa koko Suomen betonialan yhteenlaskettua liikevaihtoa. Eikö näin ollen puualan pitäisi itse pystyä vastaamaan alansa tuotekehityksestä ilman julkista tukea? Rehti kilpailu ja oikeat materiaalit oikeisiin kohteisiin on Betsetin viesti päättäjille. Betonirakentaminen ei ole nykyään 1970-luvun harmaata lähiörakentamista, totesi Olli Löytönen ja esitteli huippuhienoja referenssikohteita kuten KOy Kupittaan asemakeskusta Turussa. Jari Laajalan esityksessä vilahti terveisten lisäksi muun muassa investointitarpeet. Kyyjärven ja koko alueen elinvoiman kannalta olisi erittäin tärkeää, että investointi toteutuisi Kyyjärvellä eikä karkaisi etelään. Päätöksiä ei tiettävästi ole tehty suuntaan eikä toiseen.

Innovatiivisuus, digitaalisuus, kierrätys, materiaalien uusiokäyttö ja vihreä siirtymä ovat tulevan ohjelmakauden keskiössä ja julkisen rahoituksen ytimessä Ministeri kiinnittikin erityistä huomiota Betsetin toiminnan tulevaisuuden visioihin. Olli Löytönen avasi tuotannonohjausjärjestelmän päälle rakentuvaa Betset Linker järjestelmää, joka kytkee yhteen toimijat hankkeen alusta aina sen toteutuksen viimeiseen napsautukseen saakka reaaliajassa - ja jatkossa ehkä vieläkin pidemmälle. Uudet innovaatiot nostetaan keskiöön tulevissa investoinneissa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja ja Tulostekniikka Oy:n toimitusjohtaja Kai Oinonen puolestaan esitteli ideaa tuotannossa syntyvän jätelietteen käsittelystä. Tulostekniikka voitti äskettäin asiaan liittyvän Betset Hackathon -kilpailun. Kyyjärven tehtaalle rakennettaneen pilotointiyksikkö, joka on mahdollista ottaa käyttöön myös muilla tehtailla. Merkittävästä asiasta on kyse niin toiminnan tehostamisen, kierrätyksen, ekologisuuden kuin taloudenkin kannalta. Tulostekniikka Oy:n ratkaisut lämpöenergian tuotannon rintamalla kiinnostivat kuulijoita.

Niin, se ministerin toive oli päästä pelaamaan Essolle 20-pennin pajatsoa, mutta mikä lie palaveri Aleksanterinkadulla esti kokeilun tällä kertaa. Joku sanoi, että pajatso on lasivitriinissä Essolla, mutta arvelin että eiköhän "Esson pojat" vitriinin lasit avaavat jos elinkeinoministeri haluaisi pari testikierrosta naputella. Tiina lupasi olla Essolla vastassa, kun ministeri seuraavan kerran ajelee ohi.

Kesällä markkinoiden aikaan on 20-pennin pajatson SM-kisa todennäköisesti tänäkin vuonna. Mikä ettei SM-kisan yhteydessä voisi järjestää vaikka Kyy York Business Center Championship -kutsukisaa Business-alan vaikuttajille. Pari nimeä tulikin jo sopivasti listalle - elinkeinoministeri Mika LIntilä, teollisuusneuvos Hannu Löytönen ...... 

 

 

Jaa sosiaalisessa mediassa

Aihealueen yhteistyöyritykset