NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
”Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu””Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu”

”Orvokki, lehdokki, vuokko ja moni muu”

25.8.2013 Tuija Vähä-Möttönen/K.Tamminen

Sinisiä, punaisia, valkoisia, keltaisia ja hennon purppuraisia. Isoja, pieniä, hentoja ja puuvartisia. Eri lajikkeita yli 500. Mistä on kyse? Juhani Pölkin ”ryytimaasta” ja 12 vuoden urakasta sekä rakkaasta harrastuksesta tietenkin.

Juhani Pölkin tie on Kyyjärven Pölkistä ja Keskisen tilalta kulkeutunut Joroisten kautta Jämsään. Kun kevät koittaa, saapuu Juhani kesämökilleen ja puutarhalleen Pölkkiin Niemelän niemeen. Juhani on ollut kiinnostunut luonnosta ja kukista jo aivan pienestä lapsesta saakka. Siitä kertoo Juhanin perheestä otettu valokuva, jossa Juhani on kaksivuotias: kuvaan Juhani oli jostain poiminut käteensä kukkasen. Niitä ei kuvassa ollut kenelläkään muulla, saatika ympäristössä näkyvillä.

 

Juhani Pölkki toimi Joroisten maatalousoppilaitoksena karjamestarina vuosina 1979-1986, jolloin hän istutti itselleen Joroisiin ensimmäiset leimukukkapenkit. Joroisista Juhani siirtyi Jämsän maatalous- ja puutarhaoppilaitokseen karjamestariksi vuonna 1986, josta hän jäi eläkkeelle 1995. Jämsän maatalous- ja puutarhaoppilaitoksessa toimiessaan Juhani vietti vapaa-aikansa puutarhapuolella ohjaten ja neuvoen koulun oppilaita puutarhan saloihin.

 

Jämsässä työskennellessään alkoi puutarhaharrastus myös Pölkissä mökin lähellä olevan pellon laidalla, metsän reunassa. Puutarhan sijainti onkin ihanteellinen, sillä metsä estää järveltä tulevan kylmän tuulen vahingoittamasta kasveja. Lisäksi aurinko paistaa puutarhaan aamusta iltaan. Töitä puutarhassa riittää, sillä kaikki työt Juhani tekee itse käsin muokkaamalla ja kottikärryillä maata siirtämällä. Kastelun hoitaa luonto itse. Maa on ravinteikasta, sillä Juhani kompostoi syntyvän kasvijätteen ja siirtää sen takaisin puutarhan käyttöön kompostimultana.

 

Työt Juhani puutarhallaan aloittaa keväällä toukokuun 20. päivän tienoilla kuivien oksien ja kukkavarsien katkomisella sekä maan muokkaamisella ja kitkemisellä. Tulevan kesän työt suunnitellaan jo talven aikana. Joka vuosi puutarha saa uusia ”asukkeja”. Tänä kesänä uusia tulokkaita olivat kermesmarja (Phytolacca americana) ja ruusuruoho (Knautia macenoca). Iloisen yllätyksen tänä kesänä Juhanille toi majavankaali (Lysichiton schott), joka kukki ensimmäisen kerran.

 

Lempikasveja Juhani Pölkillä ovat valkoiset kukat, mutta tarkemmin harakankello ja valkoinen syreeni. Yli 500 eri lajiketta ja lähes kaikki Juhanin puutarhaansa istuttamat kasvit ovat puhjenneet loistoonsa, sellaisetkin, joiden ei Kyyjärvellä pitäisi edes menestyä. Juhani kuitenkin painottaa, että puutarhanhoitoon kuuluu myös epäonnistuminen. Sitäkin kautta voi oppia jotain uutta.