NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Anna Pillikko siunattiin haudan lepoonAnna Pillikko siunattiin haudan lepoon

Anna Pillikko siunattiin haudan lepoon

16.11.2013 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Anna Pillikko siunattiin lauantaina 16.11.2013 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa.

Anna Sofia Pillikko e. Jääskeläinen syntyi Abel ja Matilda Jääskeläisen perheen kolmantena lapsena 4.3.1921. Lapsuuden koti oli Nopolalanjoen rannalla Kyyjärvellä. Hän varttui lapsuudenkodissaan, "Nahkurissa", niinkuin paikkakuntalaiset paikan tunsivat. Naapurissa oli kansakoulu, jonka hän kävi. Pikku tytöstä hän tottui työhön kodissaan, hoitamaan kotiaskareita, karjaa ja auttamaan naapureita. Nuorena hän työskenteli kotona, hoiti karjaa ja vanhempiaan. Nuoruuden päivinä hän tutustui kyyjärveläiseen Tauno Pillikkoon, jonka kanssa solmi avioliiton vuoden 1950 lopussa. Avioliitosta syntyivät lapset: Hannu, Anneli ja Hanna. Oma koti valmistui Mäntykumpuun v.1955. Samoin navetta ja kaikki tarpeelliset rakennukset. Tauno puoliso oli maanviljelystöiden ohella kirvesmies ja talvisin metsätöissä. Anna hoiti kodin, lapset ja karjan. Annan ja Taunon kodin yläkertaan muutti Kauko, Taunon veli, vähän myöhemmin. Hänellä oli omat tilat siellä ja hän kuului perheen elämään kiinteästi. Annalle eläimet olivat tärkeitä ja karjanhoito oli mieluista. Siihen hän oli oppinut jo tyttösenä. Naapurien kanssa oli YYA-sopimus. Aina autetaan, kun tarvetta on. Hän oli myös taitava ruuanlaittaja. Kukapa meistä kyyjärveläisitä, Annan tunteneista, ei muistaisi hänen leipomaa ruisleipää. Hänellä oli hyvät käden taidot. Monet käsityöt hän valmisti mm. poppanoja, mattoja, "Äiti-Teresan" peittoja, sukkia, lapasia jne. Toinen mieluisa harrastus oli lukeminen. Kyyjärven kirjaston monet kirjat hän luki. Anna piti laulamisesta. Hän nuoruudessa lauloi Kirkkokuorossa.

Vanhuuden myötä oli luovuttava karjasta. Tauno puoliso sairastui ja nukkui pois lokakuussa 1988. Annan elämä jatkui Mäntykummussa lähes loppuun saakka. Vuosi sitten hän muutti "huvilaan", Päivärinteen pienkotiin. Hän olikin iästään huolimatta kodin pirteimpiä asukkaita. Tosin kunto vakavan sairauden vuoksi heikkeni nopeasti ja hän nukkui pois 26.10.2013. Annaa jäivät kaipaamaan lapset: Hannu perheineen, Anneli ja Hanna. Lastenlapset Timo ja Teemu perheineen, läheiset ja ystävät.

Annan siunasi Tauno puolison vierelle Kyyjärven khra Olavi Vallivaara, kanttorina toimi Minna Erkkilä ja suntiona Alpo Noponen. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa. Siellä puhuivat kirkkoherra ja Annan tytär Anneli Pillikko, adressit lukivat lapsenlapset Timo ja Teemu Pillikko. Yhdessä laulettiin Annalle läheisiä virsiä.

Kuvat: Aaro Toppinen