NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Iisak Kemppainen saateltiin haudan lepoonIisak Kemppainen saateltiin haudan lepoon

Iisak Kemppainen saateltiin haudan lepoon

22.11.2013 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Iisak Kemppainen siunattiin perjantaina 22.11.2013 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Raija ja Aimo Hakkaraisen kodissa Kivijärvellä.

"Iikka" eli viralliselta nimeltä Iisak Kemppainen syntyi 15.4.1921 silloisen Karstulan pitäjän Kyyjärven Pentinniemessä Lyydia ja Elias Kemppaisen perheeseen. Hän varttui suuren perheen nuorimpana lapsena. Hänen vanhempia sisaruksia muutti neljä Amerikkaan. Nuoruuden päivät kuluivat talon töissä Pentinniemessä. Hän oli voimakas ja työteliäs. Hänen voimistaan kerrotaan; että Iikka Pentinniemessä ollessaan laski yksin kaivonrenkaat kaivoon. Normaalisti se onnistui useamman miehen voimin. Aune sisar jäi aikanaan perheineen asumaan Pentinniemen kotipaikkaa. Iikka muutti Elvi siskonsa luokse Kivijärven Saunamäkeen 1950-luvun puolessa välin. Hän oli Elvi ja Onni Hakkaraisen perheessä ja hoiti talonväen kanssa karjaa ja maanviljelystöitä. Myöhemmin, kun talo siirtyi Elvin pojan Aimon ja hänen Raija vaimonsa nimiin Iikka jatkoi elämäänsä ja töitä Saunamäessä. Eläimet olivat hänelle rakkaita ja luonnon läheisyys. Hän oli luonteeltaan rauhallinen, leikkisä ja ahkera.

Kun Raija ja Aimo Hakkarainen muuttivat "töiden perässä" Kivijärven kirkolle ensin Vanhaan Kotilaan vuonna 1974. Sen jälkeen he siirtyivät uuteen rakentamaansa kotiin Hannonsalmeen pari vuotta myöhemmin. Iikka halusi heidän mukanaan muuttaa perheenjäsenen tavoin. Hänellä oli oma huone Hakkaraisen kodissa. Hannonsalmen kodissa hän tunsi olonsa kotoisaksi. Hän oli jo lapsuudessa oppinut kalastamaan Pentinniemessä, Kyyjärven rannalla. Se oli mieluinen harrastus myös Kivijärven rannalla. Iikan pyydyksiin osui kerran kunnon lohikin ja monta kertaa muitakin arvokaloja. Iikka viihtyi Raijan ja Aimon kodissa. Oma huone oli hänelle rakas paikka, johon hän kaipasi sairaalasta. Iikka loukkasi lonkkansa ja Raija oli hänen omaishoitajansa viitisen vuotta. Noin vuosi sitten terveys heikkeni ja Iikka siirtyi sairaalaan ensin Karstulaan ja sitten pian Kivijärvelle. Kivijärven sairaalassa hän nukkui pois pyhäinpäivänä 2.11.2013. Hän sai elää pitkän elämän yli 92 vuotta. Iikkaa jäivät kaipaamaan Raija ja Aimo perheineen, sisarusten lapset ja lapsenlapset sekä muut omaiset ja ystävät.

Iikan siunasi Kyyjärven kirkkoherra Olavi Vallivaara syntymäpaikan kirkkomaahan, jossa lepäävät äiti, isä ja monta sisarusta. Kanttorina toimi Lotta Vallivaara ja suntiona Alpo Noponen. Muistotilaisuus oli lähimpien kesken Raija ja Aimo Hakkaraisen kodissa.