NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Irma Koivisto saateltiin viimeiselle matkalleIrma Koivisto saateltiin viimeiselle matkalle

Irma Koivisto saateltiin viimeiselle matkalle

26.8.2014 Kyyjärven seurakunta/ Riitta Kytölä

Irma Koivisto siunattiin Kyyjärven kappelissa haudan lepoon lauantaina 23.8. Hän olisi edellisenä päivänä täyttänyt 83 vuotta.

Irma Marjatta Koivisto, o.s. Kytölä, syntyi 22.8.1931 Kytölässä, Kumpulan kylällä Aino ja Jalmari Kytölän suureen perheeseen. Perheessä oli ennestään kuusi vanhempaa sisarusta: Enni, Kauno, Anni, Kaisa, Heimo ja Tarmo. Irman jälkeen syntyivät vielä Salli ja Toivo. Nyt suuresta sisarusparvesta on jäljellä enää Salli-sisko.

Suuresta perheestä sai hyvät elämäneväät - ahkeruuden ja yritteliäisyyden. Irmakin lähti nuorena ensin piikomaan ja sitten töihin Jokisen kauppaan Oikarille. Kävikö siinä sitten niinkuin laulussa isoisälle, että siihen puotiin Toimi Koivisto kerran piipahti ja katsoi myyjättären silmiin sinisiin? Joka tapauksessa Irma ja Toimi löysivät toisensa ja heidät vihittiin avioliittoon keväällä 1954 Toimin kotona Koivistossa. Avioliitosta syntyivät lapset Rauno, Eija, Tuomo, Timo ja Tapio, joka sai elää vain muutaman kuukauden.

Elämä oli työntäyteistä. Irma ja Toimi pitivät kauppaa Saunakylällä. Omassa leipomossa leivottiin kaupassa myytävät leivät. Lisäksi oli karjaa ja Toimi ajoi taksia. Kaiken keskellä "huolto pelasi" eli Irma huolsi ja ruokki lapset ja usein myös sisarten ja veljienkin lapsia, jotka viihtyivät hyvin Koivistossa serkkujen luona. Ahkeruutta ja organisointikykyä totisesti tarvittiin, ja niitä Irmalta löytyi!

Vuodet vierivät ja lapset lähtivät maailmalle. Syntyivät lastenlapset Sami, Nelly, Juho ja Teemu. Toimi-puoliso nukkui pois yksitoista vuotta sitten. Neljä vuotta sitten Irma muutti kirkolle, kun terveys pikkuhiljaa heikkeni. Suhteellisen hyväkuntoisena Irma kuitenkin sai elää heinäkuun loppupuolelle asti, jolloin hän yllättäen joutui sairaalaan. Irman päivät tulivat täyteen 2.8.2014.

Irman siunauksen kappelissa toimittivat oma poika Timo Koivisto ja veljen poika Raimo Kytölä. Serkukset ovat molemmat pappeja; Timo on Jyväskylän vapaaseurakunnan pastori ja Raimo Perhon seurakunnan seurakuntapastori. Tuntui lämpimältä, kun oma poika sai pitää äidin siunauspuheen.

Muistotilaisuus pidettiin seurakuntasalissa. Eija-tytär luki addressit yhdessä Timon pojan, Teemun, kanssa. Laulettiin yhdessä ja muisteltiin Irmaa. Kanttori lauloi Lasse Heikkilän laulun "Viimeiset veneet". Männikön sisarukset, eli Anni-sisaren lapset Eila, Marja, Salme ja Seppo, vahvistettuina Eilan tyttärellä Tainalla ja Salli-sisaren pojalla, Arilla, lauloivat laulun "Äidin sydän" sekä Keski-Suomen Kotiseutulaulun. Timo johdatti loppurukoukseen ja lopuksi laulettiin yhdessä laulu "Turvallista matkaa".

"Ei huomispäivän teitä voi kukaan aavistaa. On joskus kyyneleitä ja joskus naurattaa. On yksi, joka pysyy, kaiken ymmärtää: Jeesus vierellemme aina jää."  Kyyneleistä huolimatta hyvällä ja turvallisella mielellä saimme jättää Irman -äidin, mummon, siskon, tädin ja ystävän- Jeesuksen rakkaisiin käsiin.

Aihealueen yhteistyöyritykset

Kyyjärven Hautauspalvelu