NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Paula Lyytikäinen siunattiin haudan lepoonPaula Lyytikäinen siunattiin haudan lepoon

Paula Lyytikäinen siunattiin haudan lepoon

9.8.2014 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Paula Orvokki Lyytikäinen siunattiin lauantaina 9.8.2014 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Jaana tyttären kodissa Saarijärven Kalmarissa.

Paula Orvokki Lyytikäinen e.Noponen syntyi Aune ja Eljas Nikolai Noposen perheen tyttärenä 24.10.1941. Isä Nikolai oli sotarintamalla ja äidillä oli suuri perhe ja karja hoidettavana. Lapsuuskodissa, Korpelassa, Paula varttui veljiensä keskellä. Vanhempi sisko ja kaksi veljeä kuolivat lapsena. Paula oppi kodin- ja karjanhoidon lapsuuskodissaan. Nuoruuden päivinä hän tutustui tulevaan puolisoonsa Kosti Lyytikäiseen ja heidät vihittiin avioliittoon aivan 1950-luvun lopussa.

Ensimmäinen yhteinen koti oli Kuorevedellä, jossa Kosti oli lentomekaanikkona veljekset Karhumäen yrityksessä. Vanhin lapsi Kimmo syntyi Kuorevedellä. Kosti vaihtoi ammattia elokuva-alan yrittäjäksi ja myöhemmin kaivinkoneen kuljettajana sekä itsenäisenä yrittäjänä.Perhe muutti Paulan kotipaikkakunnalle Kyyjärvelle. Kyyjärvellä syntyivät Jaana, Jari-Pekka ja Marko. Paula hoiti lapset ja kodin. Hän kutoi käsin ja koneella perheelleen ja tutuilleen villasta lapasia,sukkia ja villapaitoja. Oman kasvimaan hoitaminen ja uusien kasvien kokeilu oli Paulalle mieluista puuhaa. Hän oli innokas kokkailemaan perhelleen. Kun lapset varttuivat, Paula kouluttautui ja oli vähän aikaa töissä Perhon ompelimossa. Pölyhaitan tähden hän vaihtoi alaa ja kouluttautui maatalouslomittajaksi, joka oli hänelle mieluinen ja pitkäaikainen työ pääosin Kyyjärven alueella. Hän oli hetken lomittajana Orivedellä perustetussa lomarenkaassa, joka oli uudenlainen lomitussysteemi. Paula jäi aikanaan eläkkeelle maatalouslomittajatyöstä. Paula oli  luonteeltaan ahkera, puhelias ja temperamenttinen. Hän rakasti lapsiaan, lastenlapsiaan ja läheisiään. Paula hoiti kotona Korpelassa paitsi omaa perhettään myös isäänsä ja Kostin äitiä Hilmaa. Eläimet olivat hänelle rakkaita. Vielä eläkepäivinä rivitalossa Paulalla ja Kostilla oli kissa ja koira seuranaan. Kosti puoliso sairasteli ja nukkui pois talvella 2006. Paulan elämässä oli monenlaisia vaiheita, lapsuuskodin usko toi lohdun sairauden ja vanhuuden päiviin. Hän oli kolme viimeistä vuotta Karstulan sairaalassa. Hän oli iloinen saadessaan läheisiään vieraaksi. Hän nukkui tästä ajasta pois 10.7.2014. Paulaa jäivät kaipaamaan lapset perheineen, Arvo veli perheineen ja muut sukulaiset sekä läheiset.

Siunauksen toimitti Kyyjärven kappelissa khra Olavi Vallivaara, kanttorina toimi Lotta Vallivaara ja suntiona Alpo Noponen. Sonja Lampinen lauloi kitarasäestyksellään mummolleen laulun: "Ota hänet vastaan." Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Jaana ja Pekka Lampisen kodissa Kalmarissa. Muistotilaisuudessa lapset, lastenlapset ja Arvo-veli muistelivat äitiä, mummoa ja siskoaan samoin naapurin Salme ja kirkkoherra. Kimmon tytöt lauloivat, Sonja Lampinen soitti hanurilla hengellistä musiikkia. Adressit lukivat lastenlapset Markon ja Jari-Pekan pojat. Lopuksi laulettiin yhdessä virsi 332.