NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Nopola News 10-vuotta!Nopola News 10-vuotta!

Nopola News 10-vuotta!

17.5.2015 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Nopola Newsin 10-vuotissynttäreitä vietettiin Kauppakeskus Paletin aulassa 13.5.2015. Paikka oli hyvä ja väkeä mukavasti liikkeellä kuten Paletissa yleensäkin. Kaukasin synttärivieras tuli varta vasten Ruotsista saakka. Kiitokset muistamisista.

Mitä on tapahtunut kymmenessä vuodessa?

"Kato tännepäin niin otan kuvan!" huikkasi Juho "Jukanpoika" Mäkelä pari viikkoa sitten venesatamassa kaverilleen, joka isänsä kanssa laski venettä vesille ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Tuo Juhon lause on siinä mielessä merkittävä, että se kuvaa erinomaisesti sitä tekniikan ja netin valtavaa kehitystä mikä näiden kymmenen vuoden aikana on tapahtunut. Todennäköisesti tuo kuva päätyy jollekin lukuisista sosiaalisen median foorumeista, jotka ovat nykynuorisolle arkipäivää. Se kuvaa loistavasti myös sitä muutosta miten tavallisista ihmisistä ja sen ajan nettisivujen selaajista on tullut netin sisällöntuottajia. Juho ei tosin tuollon vielä nettiä selannut, mutta on tietyllä tavalla tästä kehityksestä erinomainen esimerkki. Tämän 10-vuotiaan pojanvesselin kastekuva nimittäin löytyy ensimmäisten joukosta Nopola Newsin arkistonumeroista. Oman tai tuttavan kuvan laittaminen nettiin oli tuolloin - jos ei nyt ihan rikollista - niin ei kuitenkaan suotavaa.

Omien kuvien, videoiden ja itse tuotetun sisällön lataaminen nettiin on nykyään miljardibusiness. Ei kuitenkaan mediamylläreille eikä Nopolalle vaan niille rohkeille businessmiehille ja -naisille, jotka ovat osanneet oikeita naruja nykiä. Muutaman kerran Nopolankin historian aikana homma on ollut lähellä lähteä lentoon. Kymmenen vuotta, yli 200 tiedontuottajaa ja yli 10.000 juttua ovat kuitenkin merkittävä saavutus pienen paikkakunnan ihmisille ja melkoinen digitaalinen paikallishistoria on jo nyt omin voimin tallennettu. Toimintamallin ainutlaatuisuus on puolestaan todistettu saavuttamalla lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä meriittejä ja palkintoja.

Paljon on tosiaan netissä ja Suomessakin tapahtunut sillä välin, kun Nopola News ja Hesarin ensimmäinen blogi näkivät päivänvalon vuonna 2005. Nopola News oli mukana tuossa ihan ensimmäisessä Helsingin Sanomien toimittajan Anssi Miettisen Kuukausiliitteestä Päivää ja Yötä -blogikokeilussa, jossa mm. A-lehtien Matti Lintulahti ja kolumnisti Kari Haakana kävivät värikästä keskustelua sisällöntuotannon tulevaisuudesta. Ylen uusien palveluiden kehityspäällikkö Tuija Aalto oli perustanut Tuhat sanaa bloginsa alkuvuodesta 2005 ja Yle viritteli Elävää Arkistoa ja kova juttu olivat myös Podcastit eli ladattavat äänitiedostot.

Mielenkiintoista on, että lähes samaan aikaan rapakon toisella puolella Jawed Karim latasi ensimmäisen "Me at the Zoo" videon Youtubeen, josta homma sai alkunsa. Tarkka päivämäärä taisi olla 23.4.2005. Nopolassa sitä vastoin oli valtuuston kokouksia ja lentopalloakin striimattu nettiradion kautta maailmalle reaaliajassa jo muutamaa kuukautta ennen.  

Mutta sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee ja eteenpäin elävän mieli ovat vanhoja sanontoja, jotka pitävät erittäin hyvin paikkansa myös Nopolan suhteen. 10-vuotissynttäreille Paletin aulaan olikin ladattu kova kattaus - Amorin erinomaisen kakun ja Kylätuvan Naisten kahvien lisäksi - tulevaisuuden tekniikkaa. Mylläreiden käsityksen mukaan Pohjoiseen Keski-Suomeen rakentuva valokuituverkko tuo mukanaan ennennäkemättömät mahdollisuudet esimerkiksi laadukkaan videokuvan maailmanlaajuiseen jakeluun suoraan kohteista. Tähän mahdollisuuteen kun lisätään sopivasti alueemme yritysten ja yhteistyötahojen näkyvyys, niin soppa on valmis ja sitä halutaan olla mukana hämmentämässä.

Avecom Oy:n suotuisalla avustuksella oli aulaan saatu LG:n 4K-televisio ja pari JVC:n 4K-kameraa, joista välitettiin kuvaa suoraan televisioon ja "puristettuna" nettiin. Ihan vielä ei mylläreiden laitteet tue 4K-kuvan siirtoa. Keski-Suomen valokuituverkot Oy:n Asko Vikki oli paikanpäällä kertomassa valokuituverkon rakentumisesta ja sopimuksista. Kyyjärvellä runkoverkko valmistui viime vuoden lopulla ja liittymien rakentaminen käynnistyy kyläkunnilla lähipäivien aikana. Heinä-elokuussa siirrtytään rakentamaan liittymiä keskustaan ja paljon bittejä liikkuu uuden verkon kautta vuoden loppuun mennessä. Nyt on liittymien tilaamisen etsikkoaika Kyyjärvellä, totesi Asko Vikki.

Kylätuvan naiset hoitivat kahvituksen taas kerran mallikkaasti ja Juhlapalvelu Amorin kakku oli asiakkaiden mukaan suussa sulavaa. Kannattaa kokeilla. Suurkiitokset!

Synttäriarvonnassa onni suosi kyyjärveleläisiä, sillä Asuksen tabletin uusi koti löytyi Eero ja Inkeri Uusisalon luota, Cancas-taulun voitti Eija Eskelinen ja metrin kanttiinsa olevan suurkuvatulosteen saa Lauri Kujala. Onnea voittajille!

Päivän päätteeksi pakattiin nettiTV-lähetyslaitteet Veikon autoon ja käytiin Kuortaneella testaamassa yhteyksiä. Yhtään bittiä ei saatu läpi Kaustiselle ilta yhdeksään mennessä, mutta jo helatorstaina Suomi - Iran lentopallon miesten maaottelusta tehtyä suoraa nettiTV-lähetystä seurasi Nopola omalla ja Youtube-kanavalla yli 2.000 katsojaa, Nopolassa vieraili yli 4.500 eri kävijää, jotka latasivat yli 15.000 sivua - siis yhden päivän aikana. Ottelutallennetta on katsottu seuraavien parin päivän aikana yli 7.000 kertaa. Melkoinen näkyvyys pyhäpäivälle eli helatorstaille ja erittäin vauhdikas avaus Nopola Newsin seuraavalle 10-vuotiskaudella.

Pysykää kanavalla!