NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Gwen from AlaskaGwen from Alaska

Gwen from Alaska

6.2.2016 Kyyjärven kunta / Aaro Toppinen

Nyt on nähty sekin ihme, että kyyjärveäistä osaamista käydään ihmettelemässä Alaskasta saakka. Irlannista, Saksasta, Puolasta ja monesta muusta maasta on vieraita käynyt, mutta että Alaskasta!

Oinosen Katriinan soitti alkuviikosta ja kysyi josko joutaisin lämpölaitokselle puhumaan "small talkia" alaskalaisen insinöörin kanssa. En olisi uskaltanut luvata, jos ei olisi Katriinan, Kainun Hannun ja muutaman muun kansalaisopistolaisen kanssa käyty Termosen Dianan englanninkielen keskustelupiirissä. Yritin kyllä tarjota Hannua kun tiesin hänen teknisen ja ylipäätään sanastonsa paremmaksi kuin omani, mutta ei onnistunut kun hän oli Kanadassa lomailemasa ja kielitaitoaan parantamassa. Vuosia jatkuneen keskustelupiirin paras anti on ollut ilman muuta se, että on paljon helpompi vastata jos ymmärtää mitä toinen kysyy.

Alaskalaista insinöörimiestä odoteltiin torstaina puolen päivän aikaan lämpolaitokselle ja ensimmäinen yllätys oli se, että hän olikin nainen. Ei sillä, etteikö nainen voi olla yhtä pätevä tai jopa pätevämpi kuin mies, mutta jotenkin vanhastaan insinöörihomman mieltää enemmän miesten alaksi. Jos käyntikortissa lukee Gwen Holdmann, director, Alaska Center for Energy and Power, Unversity of Alaska Fairbanks, niin kyllä ainakin meikäläisen on pakko kääntää puhe sinne small talkin puolelle ja jättää tekniset asiat asiantuntijoille. Ja joutuihan se tekninen sanasto heti polttoainevarastossa kovalle koetukselle, kun piti kääntää "hydraulisylintereillä toimiva kolakuljetin" englanniksi. Pitkään sai viheltää ja vaakatasossa kädellä näyttää, miten ne "chipsit" liikkuvat Kain mallissa mahdollisimman suoraviivaisesti uuniin. Traktori ja kippikärry oli äkkiseltään yhtä paha, mutta siinä käsi liikkui kyynärvarresta ylöspäin - vihellys oli kuitenkin sama. Mutta selvittiin ja siitä voidaan olla ylpeitä, että osattiin paremmin englantia kuin Gwen suomea. 

Pätevältä ja päättäväiseltä Gwen vaikutti heti alkuun - kolmen pienen lapsen äiti Alaskasta, ensimmäistä kertaa Suomessa, autolla yksin liikeellä ja sen verran kiire Helsingistä yötä vasten Ouluun ettei edes kahvikuppia ehtinyt juomaan. Ja kun Katriina moista reippautta vähän ihmetteli, niin siihen Gwen naurahti ja vapaasti käänettynä sanoi: "Kukapa minua nyt täällä ehtisi erikseen kuskaamaan." Yöksi ei saatu jäämään, mutta reilu tunti puhuttiin kuitenkin täyttä asiaa energiasta ja lämpölaitoksista.

Alaskan elämänmenosta saatiin pikakurssi. Pakkasta oli lähtiessä kuulemma -25 C, sisämaassa talvet kylmiä ja kesät kuumia eli vähän samanlaista kuin Suomessa ennen vanhaan. Paikoin taajamat ovat jopa pienempiä kuin Kyyjärvi, taloissa on yleensä uunilämmitys ja puuta käytetään lämmitykseen, vesikeskuslämmitys on hyvin harvassa omakotitalossa - isommissa kohteissa kylläkin, rakentamisen sääntely ja -kulttuuri suhteellisen villiä. Jos Jussin kämpässä Suomessa on 15 mm kupariputki niin se yleensä sitä on, mutta Artturin kämpässä Ameriikassa se voi sitä olla tai sitten ei. Lämpölaitosten valmistusta ei ainakaan Alaskassa ole, sillä ylipäätään amerikkalaisen elämäntyylin tapaan kaikki on joko erittäin suurta tai pientä. Gwen oli erittäin kiinnostunut Tulostekniikan kaltaisesta toimintamallista ja siitä, että se pystyy toimittamaan lämpökeskuksen avaimet käteen periaatteella omakotitaloista suureen kaupunkiin saakka ja vieläpä räätälöidysti asiakkaan tarpeen mukaan. Lämpölaitokselta siirryttiin Tulostekniikan hallille, jossa esiteltiin kolmessa osassa rekkakuljetuksena Siuntioon lähtevää lämpölaitosta. Etähallintasoftan avulla esiteltiin Turun kupeessa toimivan lämpölaitoksen toimintaa ja tutkittiin verkostoon lähtevän ja palaavan veden arvoja sekä nähtiin myös se, että 1 Mwh:n laitoksesta oli 0.71 käytössä. Gwen vaikutti erittäin kiinnostuneelta ja uskallan kyllä väittää, että yhteydenpito Tulostekniikan kanssa jatkuu.

Katriina kertoi vientiponnisteluista ja totesi suurimman ongelman olevan juuri kulttuurieroissa. Vaikka tekninen osaaminen, tuotanto, toteuttaminen ja logistiikka ovat hallinnassa, vientiriskit liittyvät ihan muihin asioihin. Gwen kertoi alaskalaisten olevan erittäin rehtiä ja sanansa pitävää kansaa. Ja kun kuultiin, että hänen haaveensa olisi toteuttaa pilottiprojekti Alaskassa, uskalsin siteerata kauppamies Aumasen Eeroa ja sanoa, että eihän tästä nyt puutu kuin pieni muodollisuus; Nimet paperiin:)

Ei tuo nyt varmaan ihan poskelleen kuitenkaan mennyt, kun yhteystietoja vaihdettiiin ja Gwen lähtiessään huikkasi "Welcome to Alaska", hyppäsi autoon ja häipyi hämärtyvään iltaan.

 

Aihealueen yhteistyöyritykset

Juha Eteläkari
Millespakka OY
Sigma Trukit Oy
Kodin Kattoturva Oy
Betset
Sähköveijarit
PJM Monituotanto Oy
Soinin saneeraus
OH-asennus Osmo Huhtala
Kyyjärven Lämpö Oy
Sale Kyyjärvi
Töpseli ja roikka
Yrityspalvelu Paju
Mediatili
Tulostekniikka
Rakennuspalvelu Lautanen