NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Martta Pohjoiskangas saateltiin haudan lepoonMartta Pohjoiskangas saateltiin haudan lepoon

Martta Pohjoiskangas saateltiin haudan lepoon

6.8.2016 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Martta Pohjoiskangas siunattiin Kyyjärven kappelissa lauantaina 6.8.2016. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa.

Martta Annikki Pohjoiskangas e. Alapiha oli syntynyt Sievin Kiiskilän kylässä 1.10.1931. Hänen kotinsa oli maatila, jossa hän varttui suuren sisarussarjan keskellä. Nuorin sisko menehtyi jo kolmevuotiaana. Hän kävi kansakoulun kotikylällään ja oppi kotonaan maatalontöihin. Jo 13-vuotiaana tyttösenä hän hoiti kotinsa karjaa. Nuorena hän kävi karjanhoitokoulun Laukaassa.

Avioliittoon Martta vihittiin kyyjärveläisen Paavo Pohjoiskankaan kanssa vuonna 1958, jolloin hän muutti Kyyjärvelle. Yhteinen koti oli "Hautasaari" Hokkalasssa, joka oli Paavon syntymäkoti. Avioliitosta syntyivät lapset: Ritva, Raija, Raili, Reijo, Raimo, Risto ja Rauno. Raija kuoli tapaturmaisesti v.1969. Paavo-puoliso oli ammatiltaan kuorma-auto yrittäjä. Hänen työmaat olivat ensin Kyyjärvellä ja myöhemmin kauempana. Martta hoiti kodin, lapset ja karjan. Hän oli ahkera ja rohkea ihminen. Hän uskalsi tarttua työhön kuin työhön. Jopa muuraushommiin ja viemärintekoon. Kun lapset varttuivat, he oppivat äidin kanssa hoitamaan kodin ja maatalon töitä, kun isä oli autohommissa "viikkokunnissa". Karja lisääntyi ja Martta aloitti maidon myynnin meijeriin.

Vuonna 1970 navetta paloi Hautasaaressa. Paavo ja Martta rakensivat väliaikaisen navetan. He ostivat seuraavana vuonna Kyyjärven kirkonkylältä uuden kodin  "Viertolan", jonne muutettiin syksyllä 1971. Paavo-isä jatkoi autohommia ja Martta lasten kanssa hoiti kotia ja laajenevaa karjataloutta. Maidontuotannon lisäksi pidettiin mullia.

Martalla on kädentaidot. Hän kutoi lapsilleen sukat, lapaset ja villapaidat. Hän ompeli vaatteet. Kangaspuilla hän kutoi kangasta ja mattoja. Martta oli työteliäs ja vahva ihminen. Hän luotti omiin taitoihinsa, siksi hän oli valmis tekemään sellaisiakin töitä, jota naisten ei odotettu tekevän. Hän oli päättäväinen ja sisukas. Mihin työhön ryhdyttiin, se vietiin päätökseen. Karjanhoito oli hänelle lapsuudesta saakka mieluinen työ. Karjanpidosta luovuttiin pian Paavo-puolison v.1996 tapahtuneen kuoleman jälkeen.

Eläkepäivinä hän on hoitanut kotiaan, kutonut ja marjastanut. Lastenlapset ovat olleet lähellä mummon sydäntä. Martta sai olla terve ja toimellinen, mutta viime syksynä terveys rupesi heikenemään. Keväällä todettu sairaus yltyi ja hän nukkui pois 22.7.2016. Marttaa jäivät kaipaamaan lapset perheineen, lastenlapset, yksi sisko ja veli perheineen, muut sukulaiset ja ystävät.

Siunauksen kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttorina oli Lotta Vallivaara ja suntiona toimi Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa seurakuntasalissa puhui kirkkoherra ja adressit lukivat lastenlapset. Yhdessä laulettiin tuttuja virsiä.