NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Tenho Toukola siunattiin haudan lepoonTenho Toukola siunattiin haudan lepoon

Tenho Toukola siunattiin haudan lepoon

3.2.2017 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Tenho Toukola siunattiin Kyyjärven kappelissa perjantaina 3.2.2017. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntatalossa.

Tenho Ilmari Toukola syntyi 12.4.1941 Soinin Kivijärvenkylässä Martta ja Kalle Toukolan perheeseen. Hän sai varttua suuren perheen keskellä. Tenho kävi alakoulun Kivijärvenkylän koulussa ja yläkoulun kirkonkylällä. Toukolan perhe muutti v.1952 Pöntisperälle, jonne rakennettiin rintamamiestila, raivattiin pellot ja rakennettiin kaikki tarvittavat rakennukset. Isä-Kalle oli kirvesmies. Toukolan perheessä oli traaginen tapahtuma v.1958, kun isä ja äiti olivat moottoripyörä onnettomuudessa, isä menehtyi 49-vuotiaana tässä onnettomuudessa. Äiti jatkoi kotitilan pitoa ja sisukkaasti hankki perheelleen elatuksen yhdessä lasten kanssa. Tenho oli nuorena metsätöissä. Armeijasta palattua hän oli rakennustöissä Soinin kirkolla, kun rakennettiin Säästöpankin liikekiinteistöä. Sen jälkeen hän oli töissä Heikinmäen sahalla.
1960-luvun alkupuolella hän muutti Helsinkiin rakennustöihin vanhemman veljen Toivon perässä ja Kalevi-velikin oli samoilla työmailla. Toivon ja Kalevin tavoin Tenho oli taitava timpuri. Isän käden taidot periytyivät pojille. Tenho palasi Helsingistä Soiniin v.1974. Hän teki rakennustöitä Jyväskylässä, Multialla ja Keuruulla.

Vuonna 1968 Tenho tapasi ensi kerran kyyjärveläisen Toini Niemen. Toini oli puolustusvoimien palveluksessa. He asettuivat asumaan yhdessä 1980-luvun taitteessa Keuruulle, jossa Toini asui ja teki työtään. Tenho kulki rakennustöissä Keuruulla ja lähikunnissa.

Tenho oli luonteeltaan seurallinen, humoristinen ja mukava. Keuruulta Toini ja Tenho muuttivat Kyyjärvelle 2000-luvun alkupuolella. He asuivat ensin pitkään Honkarinteellä ja viimeiset neljä vuotta Onnintiellä. Tenhon terveys rupesi heikkenemään. Viimeisen vuoden aikana monet sairaudet veivät terveyden ja Tenho nukkui pois Saarijärven sairaalassa 23.1.2017.

Tenhoa jäivät kaipamaan Toini, sisarukset perheineen, sukulaiset ja ystävät.

Tenhon siunasi Kyyjärven khra Olavi Vallivaara, kanttori Minna Erkkilä lauloi kappelissa ja suntiona toimi Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa seurakuntasalissa puhuivat kirkkoherra ja Tenhon veli lähetyssaarnaaja Tauno Toukola, joka myös lauloi. Adressit lukivat Tenhon sisarusten lapset ja yhdessä laulettiin kanttorin säestyksellä tuttuja lauluja.