NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Lahja Valkeinen siunattiin haudan lepoonLahja Valkeinen siunattiin haudan lepoon

Lahja Valkeinen siunattiin haudan lepoon

4.2.2017 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Lahja Matilda Valkeinen siunattiin Kyyjärven kappelissa lauantaina 4.2.2017. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa.

Lahja Matilda Valkeinen e. Ohranen syntyi Olga ja Jussi Ohrasen perheeseen Kumpulan Herneahoon 26.3.1934. Hänellä oli vanhempi veli Eino ja Orvokki sisar sekä Anja sisar ja Juhani veli. Hän kävi kansakoulun Saunakylässä. Kotona hän oppi kodin ja maatalon työt. Nuoruudessa hän tutustui Erkki Valkeiseen ja heidät vihittiin avioliittoon kesällä 1951.

Ensimmäinen yhteinen koti oli Kivijärven puolella Syrjissä Erkin kotopaikalla. Sieltä muutettiin pian Lahjan syntymäkotiin Herneahoon. Siellä syntyivät lapset: Pauli, Helge ja Keijo. 1960-luvun alussa Lahja ja Erkki hankkivat läheltä Herneahoa oman kodin "Sivulan". Siellä synty Juha, joka on jo nukkunut pois. Lahja hoiti kotia, perhettä ja karjaa. Erkki oli metsätöissä.

Suuri muutos Lahjan ja Erkin perheessä oli, kun koko perhe muutti keväällä 1971 Vaasaan. Työpaikka löytyi Strömbergiltä. Poikien kasvaessa lopulta koko perhe oli samalla tehtaalla töissä. Oma koti oli Huutoniemessä, jossa asuttiin ensin vuokralla omakotitalossa. Sitten Lahja ja Erkki hankkivat oman osakkeen Huutoniemestä. Vähitellen pojat muuttivat omasta kodista pois ja perustivat perheen. Suuri suru Lahjalle ja Erkille oli nuorimman pojan Juhan kuolema.

Kyyjärvelle Lahja ja Erkki ajelivat aina kesä viikonloppuisin ja loma-aikoina. Erkki sairastui ja jäi sairaseläkkeelle. Lahja jatkoi työssä vielä muutaman vuoden eläkeikään saakka. Vuonna 1996 palattiin takaisin kotiseudulle Kyyjärven Kumpulaan. Uusi koti "Pajula" valmistui saman vuonna. Elämä jatkui tutuissa ympyröissä Pajulassa. Aikaa oli kaikille niille harrastuksille, joihin työvuosina ei ehtinyt. Lahja oli luonteeltaan ahkera, seurallinen ja iloinen ihminen. Hän teki käsitöitä, pihatöitä ja marjasti. Lapset, lastenlapset ja ystävät vierailivat usein Pajulassa. Juhani-veli naapurista kävi lähes päivittäin katsomassa.

Vanhuuden myötä tuli sairauksia. Erkki joutui jättämään kodin ja oli Kivirannassa hoidossa. Hän sai palata vielä kotiin Lahjan luokse. Lopulta oli palattava uudelleen Kivirantaan ja sinne Lahjakin muutti. Muutaman päivän he ehtivät olemaan yhdessä Kivirannassa kunnes Erkki nukkui pois 20.12.2016. Kauan ei Lahjakaan enää elänyt, kun hän nukkui pois 15.1.2017 82-vuoden iässä.

Lahjan siunasi Kyyjärven khra Olavi Vallivaara, kanttorina toimi Minna Erkkilä ja suntiona Alpo Noponen. Muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa. Khra Olavi Vallivaara puhui, Mirja Valkeinen muisteli anoppiaan, adressit lukivat lastenlapset Jessica ja Sami. Yhdessä laulettiin Viisikielinen laulukirjasta kanttori Minna Erkkilän johdolla. Minna esitti myös yksinlaulua. Lopuksi katseltiin tietokoneelta kuvia Lahjan elämänvaiheista.