NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kylätuvan naiset siirsi mummot ja papat iptv-aikaanKylätuvan naiset siirsi mummot ja papat iptv-aikaan

Kylätuvan naiset siirsi mummot ja papat iptv-aikaan

19.4.2013 19.4.2013 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Kylätuvan naiset lahjoittivat kaksi- eikun yhteensä kolme - iptv-boxia Kivirantaan ja Päivärinteelle. Nyt näkyy paikalliset kirkonmenot, valtuustot, urheilut ja historiakävelyt sun muut teräväpiirtona. Lahjoitusta luovuttamassa - kuvassa vasemmalta Sirkka Lautanen, Eira Mäntynen ja Anneli Hankaniemi sekä hyvillä mielin lahjoituksen vastaanottanut Kivirannan vastaava Mirja Kainu sekä oikealla Eila Kainu Kylätuvalta.

Jo vuonna 2008, kun Kyyjärvelle ensimmäisiä PPO:n iptv- eli LaajakaistaTV-palveluita viriteltiin, tuli mieleen, että olisipa tämä loistava palvelu myös vanhainkodilla ja ikääntyville ihmisille - Muksulasta ja päivähoidosta nyt puhumattakaan. Reaaliaikaisen katselun ja paikallisen sisällöntuotannon lisäksi ReTV-palvelu eli verkkotallennus on varsin käyttökelpoinen myös vanhemmalle väestölle. Toisin sanoen TV:stä voi katsoa mieliohjelmia tai muita tallenteita ajasta riippumatta. Boxien hankinta on aina silloin tällöin noussut esiin, mutta ei ole kutienkaan edennyt byrokratian rattaissa. 

Seurakunta ja mediamyllärit on puolestaan testaillut lähetyksiä kirkosta uudella tekniikalla ja osittain sen myötä myös boxien hankinta sai uutta tuulta purjeisiin Kylätuvan naisten toimesta. Lautasen Sirkka poikkesi sattumalta myllyllä ja hänelle vihjattiin, että eikö olisi mukava kun esimerkiksi kirkonmenot kotikirkosta näkyisi suorana tv:stä niin Päivärinteellä kuin Kivirannassakin. Kivirannassa on aiemmin joku kuparipiuha ja ääniyhteys kirkkoon ollut, mutta ajan saatossa se on katkennut. Sirkka oli sitä mieltä, että ainakin Kivirantaan voisi noin 150 maksavan purkin hankkia, mutta lupasi kysyä asiaa muilta naisilta. No, vastaus oli tietenkin varsin solidaarinen, että eihän Päivärinnettä voi sen huonompaan asemaan jättää. Kuvien oton yhteydessä Kainun Mirja puolestaan harmitteli, että Kivirannan alakerrassakin katsotaan TV:tä, mutta jospa sitten tulevaisuudessa sinnekin... Eihän sekään käy, tuumivat naiset ja ei muuta kuin PPO:lta Lautasen Jarin autosta kolmas purkki samantien alakertaan. Kylätuvan naiset tekivät merkittävän lahjoituksen ja alle kymmenen euron palvelumaksuista lupasi Saarikka pitää huolta. Samassa yhteydessä Saarikka uusi Päivärinteen vanhan TV:n nykytekniikkaan paremmin sopivaksi.

Laitteita testattiin ja kokeeksi laitettiin viime sunnuntain kirkonmenot tallenteelta pyörimään, hyvin näkyi ja kuului. Erityisen mielenkiintoista oli huomata kuinka Veikon editoiman ensimmäisen historiakävelyn tallenne herätti kiinnostusta. "Sahan Tapiohan se siinä ja Pölkin Liisa"..., kuului yleisön joukosta. Tuttujen ihmisten vanhat jutut tutuille ihmisille- erinomaisen hyvää terapiaa ja muistin virkisitystä vanhuksille ja varmasti parempaa kuin huonolaatuinen, amerikkalaisesta poliisiautosta kuvattu video rosvoista tai ostoskanavan mainokset päiväaikaan. Kauniita ja rohkeita ei sentään uskalla kommentoida tässäkään yhteydessä.

Sunnuntaina jatketaan kirkonmenoilla ja maanantaina on tarjolla kunnanvaltuuston kokous naapurisalista samasta talosta.

Lämpimät kiitokset Kylätuvan naisille lahjoituksesta ja Saarikalle yhteisymmärryksestä asian suhteen. Niin ja vinkiksi vaikkapa naapurikuntiin, että siellä missä seutuverkon kuitu on, niin sinne saa myös iptv-palvelun perään. Karstulan sairaala tulee ensimmäisenä mieleen ja onhan niitä toki muitakin...

Pysykää kanavalla!