NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Erkki Valkeinen siunattiin haudan lepoonErkki Valkeinen siunattiin haudan lepoon

Erkki Valkeinen siunattiin haudan lepoon

6.1.2017 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Erkki Valkeinen siunattiin Loppiaispäivänä, perjantaina, 6.1.2017 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa.

Erkki Valkeinen syntyi 3.3.1929 Kivijärven Saunakylän Syrjissä Sylvia ja Jussi Valkeisen poikana. Hänellä oli Veikko-veli ja kaksi siskoa sekä sisarpuoli. Hän kävi kansakoulun kotikylällään ja metsätöihin hän oppi jo nuorena. Armeijan käytyään hänet vihittiin avioliittoon naapurikylän tytön Lahja Ohrasen kanssa kesällä 1951.

Ensimmäinen yhteinen koti oli Lahjan syntymäkoti."Herneaho", Kumpulassa. Avioliitoata syntyivät lapset: Pauli, Helge, Keijo ja Juha. 1960-luvun alussa Erkki ja Lahja hankkivat oman kodin "Sivulan" läheltä Herneahoa. Lahja hoiti kotia, perhettä ja karjaa. Erkki oli metsätöissä nuoruudesta saakka. Hän oli ahkera ja kaatoi puita pokasahalla ja oksi ne kirveellä. Usein ne vielä parkattiin eli parkkaraudalla postettiin puun kuori. Myöhemmin tuli moottorisaha avuksi helpottamaan työtä. Erkillä oli metsätöihin mennessä pyssy mukana. Usein oli työmatkalta palatessa saaliina metsän riistaa. Yhdessä Lahjan kanssa hoidettiin tilaa ja hankittiin rehut karjalle,

Suuri muutos Lahjan ja Erkin elämässä oli, kun koko Valkeisen perhe muutti Vaasaan keväällä 1971. Työpaikka oli Strömbergillä, jossa työskenteli Erkin ja Lainan lisäksi lopulta kaikki pojatkin. Oma koti oli Huutoniemessä ensin omakotitalossa ja sitten Erkki ja Lahja hankkivat oman osakeen. Vähitellen pojat muuttivat omasta kodista omaan elämäänsä. Erkki sairastui ja joutui jäämään työstään sairaseläkkeelle. Lahja jatkoi vielä töitä eläkeikään saakka. Suuri suru oli Lahjalle ja Erkille, kun nuorin poika Juha kuoli.

Kyyjärvelle Erkki ja Lahja perheineen tulivat loma-aikoina ja viikonloppuisin. Vuonna 1996 palattiin takaisin kotiin Kyyjärven Kumpulaan. Uusi koti "Pajula" valmistui samana vuonna. Elämä jatkui tutuissa ympyröissä. Erkki harrasti metsästystä ja korjasi paikkoja. Lapset ja lastenlapset vierailivat mummolassa ja elämä oli hyvää, kun sai nauttia eläkepäivistä. Sai tehdä vielä pieniä korjaustöita ja kaikkea sitä, mikä tuntui mieluisalta. Erkki oli luonteeltaan ahkera. tarkka ja humoristinen. Vanhuuden tultua voimat heikkenivät, Erkki oli hoidossa Kivirannassa, mutta sai välillä olla kotona, josta oli palattava takaisin Kivirantaan. Lahjankin terveys heikkeni ja hänenkin oli muutettava kodistaan Kivirantaan. Muutaman päivän he ehtivät olla yhdessä, kun Erkki nukkui pois 20.12.2016.

Erkkiä jäivät kaipaamaan Lahja-puoliso, pojat perheineen, Juhan puoliso ja tytär perheineen, kaksi siskoa, veljen puoliso ja lapset perheineen sekä muut läheiset.

Siunauksen toimitti kappelissa khra Olavi Vallivaara, kanttori Minna Erkkilä, joka esitti yksinlaulua ja suntio Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa Kirkon seurakuntasalissa puhui khra Olavi Vallivaara, yhdessä muisteltiin Erkkiä,  kanttori Minna Erkkilä lauloi "Taivaisen laulun". Adressit lukivat Keijon puoliso Mirjami ja Juhan tytär Jessica. Yhdessä laulettiin virsiä.