NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Sirkka Kirvesmäki siunattiin haudan lepoonSirkka Kirvesmäki siunattiin haudan lepoon

Sirkka Kirvesmäki siunattiin haudan lepoon

29.1.2017 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Sirkka Kirvesmäki siunattiin Kyyjärven kappelissa sunnuntaina 29.1.2017. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kivirannassa.

Sirkka Kirvesmäki syntyi Hilma ja Timo Mäntylän viidentenä lapsena 14.7.1927 Oikarin kylällä. Hän varttui suuren perheen keskellä. Alakoulun hän kävi Kimingillä ja yläkoulun Oikarin Mattilassa. Työntekoon hän oppi omassa kodissa. Aviopuolisoksi johdatettiin saman kylän poika, koulukaveri ja nuoruuden ystävä Allan Kirvesmäki. Avioliittoon heidät vihittiin joulukuussa 1946. Yhteinen koti oli Väliaho, Allanin syntymäkoti, jossa asuivat myös hänen vanhempansa Hilda ja Pertti. Avioliitosta syntyivät lapset: Pekka, Seija, Tuula ja Regina.

Sirkka oli tomera ja touhukas ihminen. Hän hoiti kodin, lapset ja yhdessä Allanin kanssa maatalon työt. Karjatalous oli Väliahon tilan tuotantosuuntaus. Allan-puoliso kuoli tapaturmaisesti marraskuussa 1966 vasta 38-vuotiaana. Pertti-pappa kuoli seuraavana vuonna. Hilda-mummo eli pitkään. Elämä jatkui Väliahossa. Sirkka jatkoi tilan hoitoa Allanin kuoleman jälkeen yhdessä Pekan ja muiden lasten kanssa. Navetta korjattiin ja laajennettiin vuonna 1969. Pekan avioiduttua v.1973 Anitan kanssa. He hankkivat oman kodin "Ahorinteen" naapurista. Uusi koti valmistui Väliahoon vuonna 1976 ja Anitan ja Pekan perhe muutti siihen asumaan. Sirkka luopui tilanpidosta ja muutti naapuriin Ahorinteeseen asumaan, joka myöhemmin on paremmin tunnettu "Sirkan mökkinä" tai "Mummon mökkinä". Sieltä Sirkka kävi auttamassa Anitaa ja Pekkaa niin navetta- kuin lastenhoitotyössä. Väliahossa tuotantosuunta muuttui v.1979, kun lehmät vaihdettiin sikoihin ja maidontuotanto muuttui lihantuotantoon.

Sirkka oli luonteeltaan ahkera, auttavainen ja puhelias. Hän ahkerasti marjasti ja poimi syksyisin monenlaiset marjat. Hänellä oli käden taidot. Hän ompeli vaatteita lapsille, teki jopa hääpuvun, kutoi mm. poppanakankaita, mattoja, sukkia ja lapasia. Sirkka ahkerasti pyöräili ja hoiti kuntoaan.

Hän otti Tyyne-sisaren eläkepäivinään kotiinsa hoitoon. Tyyne piristyi ja sai elää Sirkan hyvässä hoidossa monta vuotta. Sirkan kodissa saimme monet kerrat kokoontua seurakunnan tilaisuuksiin ja siellä saimme nauttia vieraanvaraisuudesta ja iloisesta ilmapiiristä. Sirkalle tärkeitä olivat omat lastenlapset. Mummon hoidosta he saivat nauttia ja mummon tekemät lätyt ovat jääneet mieleen.

Iän myötä Sirkan kunto heikkeni ja hän muutti vuoden 2009 lopulla Kyyjärven kirkonkylälle. Ensin hän asui vanhustentalossa, sitten Pienkodissa ja lopulta Kivirannassa. Sirkan ajallinen matka päättyi 3.1.2017. Häntä jäivät kaipamaan lapset ja lastenlapset perheineen, kolme sisarta perheineen, sisarusten lapset perheineen, muut sukulaiset ja ystävät.

Siunauksen Kyyjärven kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttorina oli Minna Erkkilä ja suntiona Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa Kivirannassa puhui kirkkoherra, useammat henkilöt muistelivat Sirkkaa, adressit lukivat Leeni Kirvesmäki ja lastenlapsi Kirsi. Kanttorin johdolla laulettiin yhdessä Sirkalle läheisiä virsiä.