NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Paanasen miehet laulavat KyyjärvelläPaanasen miehet laulavat Kyyjärvellä

Paanasen miehet laulavat Kyyjärvellä

1.2.2017 Kyyjärven seurakunta / Minna Erkkilä

Karstulalaiset Juhani ja Jukka Paananen, isä ja poika, laulavat hengellisiä lauluja Kyyjärven kirkossa sunnuntai-iltana 5. helmikuuta. Molemmat ovat tunnettuja laulumiehiä muun muassa Karstulan Mieslaulajista ja heidän yhteiskonserttiaan oli Karstulassa toivottu pitkään. Viime marraskuussa se toteutui. Konsertti oli varsinainen yleisömenestys, kirkko oli ääriään myöten täynnä väkeä.

Hyvä kello on kuulunut ainakin tänne naapuripitäjään saakka ja nyt saamme nauttia samanlaisesta konsertista myös Kyyjärvellä. Paanasia säestää tässäkin konsertissa Karstulan kanttori Jouni Mäkinen.

Paanaset ovat valinneet esitettävät laulut omien henkilökohtaisten mieltymystensä mukaan. Kummallakin on omanlaisensa ohjelmisto, mutta silti ne muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Isä-Paanasen kahdeksan kappaleen listalla on muun muassa Siionin kanteleesta laulu 227, On Jeesus lunastuksen jo täysin täyttänyt sekä Mika Piiparisen sävellykset Itkumuurilla ja Kuuntele, Siion. Harvemmin kuultu Pertin iltarukous on Eino Partasen sävellys 1970-luvulta. Nuotit tähän tarinamaiseen sävellykseen löytyivät pitkän etsimisen jälkeen Tampereelta. -Siinä on kaunis melodia ja koskettavat sanat, Juhani Paananen perustelee valintaansa.

Nuorempi Paananen on valinnut ohjelmistoonsa musiikkia muun muassa Pekka Simojoelta ja Petri Laaksoselta. Illan aikana hän esittää laulut Minä tulin sinua varten, Rakkaus on lahja Jumalan, Loistakoon liekki, Taas kun ilta saa, Viimeiset veneet, Sama taivas, sama maa, Sä annat voimaa ja Niin kuin säteet auringon. -Valitsimme isän kanssa vähän erityyppisiä lauluja. Tekstillä on iso merkitys tulkitsemisessa, kertoo Jukka Paananen.

Juhani Paanasen musiikkiharrastus alkoi paikallisen tanssiorkesterin laulusolistina 1970-luvulla. -Melkein parikymmentä vuotta tuli laulettua iskelmämusiikkia ja vanhempaa tanssimusiikkia. Juhanille laulaminen jäi harrastukseksi, eikä hän ole juurikaan saanut oppia laulamiseen. Hyvän laulutekniikan ansiosta lauluääni on edelleen loistokunnossa.
-Maaseudulla oli tehtävä töitä. Laulaminen oli viimeinen ammatti, johon kotoa toivottiin.

Karstulan Mieslaulajiin Paanaset liittyivät 2000-luvun alkupuolella. Ensin mukaan meni isä ja vuotta myöhemmin mukaan houkuteltiin myös hänen poikansa, vaikka kukaan ei ollut kuullut hänen laulamistaan. -Niinhän ne kaikki luulevat, että kyllä se Jukkakin osaa laulaa, kun isä osaa laulaa, Jukka Paananen nauraa.
Jukka Paananen on esiintynyt pitkään kesäteattereissa, ja hän on muu muassa HET-teatterin perustajajäseniä. Omaksi esikuvakseen ja innostajakseen Jukka Paananen nimeää tangolaulaja Kari Piirosen, jonka kanssa hänellä oli yhteinen joululaulukonsertti Karstulan kirkossa muutama vuosi sitten.

Hengellisten laulujen iltaan on vapaa pääsy. Tilaisuudessa kerättävän vapaaehtoisen kolehdin tuotto ohjataan kokonaisuudessaan samana päivänä alkavan Yhteisvastuukeräyksen kautta ihmiskaupan torjumiseen ja Syyrian nuorten pakolaisten koulutukseen. Kolehtikohteen esittelee diakonissa Riitta Kytölä. Illan aikana lauletaan yhteislauluna myös muutamia virsiä.
Tervetuloa Juhani ja Jukka Paanasen konserttiin Kyyjärven kirkkoon sunnuntaina 5. helmikuuta klo 18.

Teksti: Viispiikkinen, Anne Mietala / Minna Erkkilä