NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
PääsiäistouhujaPääsiäistouhuja

Pääsiäistouhuja

25.3.2013 Juttuvinkki / Tuulikki Rauma / AT

Kersana "sain" olla mämmin valamistelussa mukana. Hellan kulumalla oli iso pata, siinä sitä mämmiä imellytettiin ja hommaan meni monta tuntia.

Sitten se keitettiin. Äiti kanto mämmipaan lumihankeen ja komenti minut melekkuuttammaan että se jäähtys noppeammin. Monta paistinkupillista sitä imellystä tuli ja kupit työnnettiin leivinuuniin hilijalleen paistumaan. Jotkut kersat oli ahaneita maistelemmaan keskentekosta mämmiä. Saatto tulla kiireellistä asiaa ulukohuoneeseen.

Pääsiäiseks haittiin pajunkissoja vaasiin. Lehtolan mummu sano niitä pajunlampaiks. Potkukelekalla mentiin jos oli hankikanto. Äiti leipo kakkuja ja kananmunat tyhyjennettiin, tehtiin parsinneulalla reijät molempiin päihin. Myö maalattiin munankuoret vesvärillä ja ripustettiin niihin pajunoksiin.

Minä tein pääsiäiskoristeeks noita-akan eli rullin. Piirsin ja väritin pahaville rullin luuan varrelle istumaan. Kissa ja kahavipannu tietysti kuvassa mukana. Leikkasin irti ja se laitettiin pellin rippaan lentelemmään. Mummulassa oli paperimassasta tehty noita-akkanukke. Pienenä minä pelekäsin sitä. Oli se niin ruman näkönen.

Ku lauantai-ilta pimeni lähettiin kokolle. Sivulanmäille oli kasattu risusta, oksista ja kaikenlaisesta romusta het hirveän korkea kokko. Oli siinä muutama vuoskerta tätin Nyyrikkiä ja Perjantaita. Hyvin sytty. Jotku poijat ampu jouspyssyllä ilimaan palavia tuohenkäppyröitä. Rullit ei tohtinu tulla. Oli hauskaa tökkiä kokkovalakeaa kepillä. Naamat oli noissa ja vaatteet hais savulle. Äitit ei oikein ollu mielissään. Kerttu-täti kerto, että ennen vanhaan kylällä oli palijon kokkoja. Nuoriso kuluki porukalla Honkalehonmäiltä Mäkelänmäille kokolta kokolle. Siinä pääsiäisaamu valakeni.