NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Alma Turpeinen saateltiin haudan lepoonAlma Turpeinen saateltiin haudan lepoon

Alma Turpeinen saateltiin haudan lepoon

7.9.2013 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Alma Turpeinen siunattiin lauantaina 7.9.2013 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kyyjärven kirkossa ja seurakuntasalissa.

Alma Turpeinen e.Saarikangas syntyi Soinin Peltomaassa 6.6.1926. Hän oli viisilapsisen perheen keskimmäinen lapsi. Alman äiti kuoli hänen ollessa viisivuotias tyttö. Hän kävi kansa-ja rippikoulun Soinin kirkolla. Viikko piti olla kortteeripaikassa kirkonkylällä, kun kotiin oli sen verran pitkä matka. Kodissa hän oppi tekemään kodin askareet ja navettatyöt. Almalla oli Vehkaperällä serkkuja. Näillä sukulaismatkoilla hän tutustui Onni Turpeiseen. Avioliittoon Alma ja Onni vihittiin syksyllä 1948. Avioliitosta syntyivät pojat: Reijo, Osmo, Veikko, Urmas, Kari, Taisto, Eero ja Arto. Ensimmäinen yhteinen koti oli "Hautala" Vehkaperällä, jonka Alma ja Onni ostivat. Lyhyen ajan he asuivat Luhangassa. Vuonna 1952 hankittiin uusi tontti ja rakennettiin uusi koti, jonka nimi oli myös "Hautala" ja myöhemmin Männikkö. Onni-isä kävi töissä kodin ulkopuolella ja hän oli monesti viikkokunnan työmatkalla. Alma hoiti isoa perhettä, kotia ja karjaa. Kesällä oli hankittava karjalle heinät. Käsin pestiin pyykki ja kaikki muutkin työt. Myöhemmin tuli koneet avuksi. Alma oli saanut monet käden taidot. Lapsille hän kutoi lapaset ja sukat sekä ompeli vaatteita. Kukkien hoito oli hänelle mieluinen harrastus. Alma oli luonteeltaan iloinen, sisukas ja huumorintajuinen. Monien raskaitten päivien yli hän pääsi positiivisella elämänasenteella. Kun Taisto ja Maria jäivät kotiin asumaan, he rakensivat ja laajensivat uuden puolen talon yhteyteen. Alma ja Onni jäivät eläkepäiviään viettivättämään kotiinsa. Onni nukkui pois kesällä 1994. Alman luonteen rohkeutta ja positiivisuutta kuvaa hyvin se, että hän ajoi ajokortin Onnin kuoleman jälkeen. Monet vuodet Alma ehti autoilla. Hän oli seurallinen ja monet kerrat saatiin kokoontua seurakuntailtaan hänen tai Taiston perheen kotiin, viimeiseksi huhtikuun lopussa kinkereille. Hän sai elää kotonaan lähes loppuun saakka. Menneenä kesänä terveys heikkeni, viimeisen kerran hän lähti kotoaan sairaalaan 13.8. Hän nukkui pois Karstulan sairaalassa 20.8.2013. Alma-äitiä jäivät kaipaamaan 8 poikaa perheineen, 20 lastenlasta, 27 neljättä polvea, sukulaiset ja muut ystävät.

Siunauksen Kyyjärven kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttori Minna Erkkilä ja suntiona oli Alpo Noponen. Omat pojat kantoivat äidin isän viereen Kyyjärven kirkkomaahan. Hautauksen jälkeen oli muistotilaisuus Kyyjärven kirkossa. Muistotilaisuudessa kirkkoherran lisäksi puhuivat Ritva Turpeinen ja Osmo Turpeinen, joka muisteli äitiään. Adressit lukivat lastenlapsi Sirke ja Joonas. Yhdessä laulettiin Almalle läheisiä virsiä.