NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Tikanheiton SM 250-kisat SaarijärvelläTikanheiton SM 250-kisat Saarijärvellä

Tikanheiton SM 250-kisat Saarijärvellä

22.9.2013 KyKy/tikkajaosto/AnneMari Mäntynen

Tikkaurheilun kausi huipentui 15.9.2013 Saarijärven monitoimitalolla pidettyihin kisoihin.

Niilo Ylönen Jämsän seudun tikasta voitti miesten sarjan tuloksella 2091 ja heitti samalla täydet 50 pistettä. Tämä on kunnioitettava tulos, koska vain kahdeksan muuta heittäjää kautta aikojen on pystynyt heittämään 50 pistettä SM-kisoissa. Tapana on antaa järjestävästä seurasta tikkataulu ja tikat 50 pistettä heittäneelle.

Naiset eivät juurikaan hävinneet tuloksissa miehille. Lammin tikan Liisa Hautaniemi heitti 2090 pistettä. Uutena tulokkaana naisten sarjaan on noussut Jasmin Suomalainen Lammin tikasta. Jasmin heitti itsensä suoraan kolmossijalle tuloksella 2023. Jasmin on pitkään hallinnut nuorten sarjojen kärkipaikkoja, joten oli odotettavaakin, että menestystä tulee myös naisten sarjassa.

Nuorten sarjan voittaja oli Tuomiston Silja tuloksella 1911.  Tulospalveluun pääset tästä.

Kyyjärveltä tikkakisoissa oli tämän jutun tekijä Anne Mäntynen ja sijoitus oli tällä kertaa yhdeksäs. Tuloksessa näkyy se, että tikkakisoissa on tullut käytyä hyvin harvakseltaan, eikä ole tullut myöskään harjoiteltua. Tosin viime kevään Hämeenlinnan SM-125 tikan neljäs sija tuli myös erittäin vähällä harjoittelulla. Täytyy tunnustaa, että tunne on ihan hirveä, kun kisoihin menee kylmiltään. Muistan kuinka Hämeenlinnassa harjoitustaululle mennessäni ensimmäinen tikka lensi ohi taulun. Silloin ajattelin, että taidan olla tänään ihan väärässä paikassa.  

Lajia tuntemattomalle valaisen tätä tikkakisojen maailmaa sen verran, että 250-tikan kisoissa tikat käydään heittämässä 50 kertaa tauluun. Naiset ja nuoret heittävät 4 metristä ja miehet 5 metristä. Sen jälkeen, kun oma heittovuoro on mennyt, otetaan seuraavalle heittäjälle tulokset ylös. Tulosten laskija seisoo heittäjän takana odottamassa. Tämä maraton-suoritus kestää heittäjästä riippuen noin puoli tuntia ja toiset puoli tuntia menee, kun ottaa toiselle pisteet ylös. Se on fyysisesti aika kova suoritus ja hiki siinä virtaa vaikkei uskoisi.

Usein näkee, että harjoitustaululla heittäjät nakuttavat tikat keskelle taulua, mutta kun kilpailu alkaa, lähes kaikilla tulostaso laskee. Pitäisi pystyä heittämään mahdollisimman rentona, mutta jostain kummasta se pieni jännitys tulee aina mukaan. Se kai kuuluu kilpaurheilun henkeen.

Tuohon 2090 tulokseen on pitänyt heittää 41-42 pistettä joka heittokerta. Jos joku tulos on jäänyt sen alle, seuraavilla heittokerroilla tulosta on sitten pitänyt kuroa vielä paremmaksi.