NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Lapset ParlamentissaLapset Parlamentissa

Lapset Parlamentissa

17.11.2015 17.11.15 Oppilaskunta/Eliisa Autio

Nopolan alakoulu sai kutsun Jyväskylään historian ensimmäiseen Maakunnalliseen Lasten Parlamenttiin marraskuun alussa. Matkaan lähtivät alakoulun oppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Karoliina (6. lk), hallituksen jäsen Paavo (4. lk) ja alakoulun oppilaskunnan ohjaava ope Eliisa.

 

Karoliina kertoi parlamenttimatkastaan seuraavanlaisesti:

Ensin menimme Jyväskylän kaupungintalolle ilmoittautumaan tapahtumaan. Kaupungintalon isossa istuntosalissa meidät toivotti tervetulleiksi maakuntajohtaja Anita Mikkonen. Me parlamenttiedustajat Keski-Suomen eri kouluista jäimme saliin leikkien erilaisia tutustumisleikkejä opettajaopiskelijoiden johdolla. Sen jälkeen me pohdimme ryhmissä tulevaisuuden koulua ja arviointia kouluissa. Mietimme kuinka lasten ääni tulisi enemmän kuuluviin kouluissa ja kuinka voisimme olla osallisia koulupäivissä ja päätöksissä.

Huomasimme yhdessä, että useimmissa Keski-Suomen kunnissa on paljon liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Lisäksi erilaisia kerhoja on paljon.

Moniin kouluihin toivottiin puhtaampaa sisäilmaa. Kouluruokailu puhutti meitä lapsia myös paljon. Lisäksi me lapset toivoimme tulevaisuuden kouluun enemmän tietotekniikkaa ja sen käyttöä tunneille.

Mielestäni mukavinta reissussa oli se, kun sain olla ryhmässä ja tutustua muihin lapsiin. Toivon, että tapahtuma järjestettäisiin uudestaan. Tuli kiva olo siitä, että sain vaikuttaa ja osallistua.

Paavon ajatuksia reissusta:

Mielestäni parlamentissa oli paljon mukavampaa kuin etukäteen olin ajatellut. Oli tosi kivaa, kun sain olla mukana ryhmässä juttelemassa tärkeistä lasten asioista. Oli hauskaa miettiä miten voisimme  parantaa koulua tulevaisuudessa.

Parlamenttiedustajat saivat päivän aikana uusien ystävien lisäksi myös annoksen kulttuuritietoutta. Tapahtuman järjestäjät esittelivät sekä lapsille että aikuisille upeasti remontoitua kaupungintaloa. Nykyisen kaupungintalon ja ennen Kunnallistalona sekä raatihuoneena toimineen rakennuksen (Vapaudenkatu 32) suunnitteli lääninarkkitehti Karl Viktor Reinius vuonna 1896.  Parlamenttitapahtuma pidettiin kaupungintalon entisöidyssä juhlasalissa, jossa kuukausittain kokoontuu myös Jyväskylän kaupunginvaltuusto. Lounasruokailu oli järjestetty uudistetussa kellarikerroksen Tyrmässä. Nimi viittaa ruokapaikan aiempiin vaiheisiin 1800-luvun loppupuolelta lähtien, jolloin koko rakennuksessa toimi mm. raastupa ja poliisikamari.  

Kiitos Karoliinalle ja Paavolle antoisasta retkipäivästä Jyväskylässä. Edustitte hienolla tavalla Nopolan koulua ja kyyjärveläisten lasten ajatuksia parlamentissa.