NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Seurakunta jatkaa entisellä veroprosentillaSeurakunta jatkaa entisellä veroprosentilla

Seurakunta jatkaa entisellä veroprosentilla

14.11.2015 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Kyyjärven seurakunnan kirkkovaltuuston kokous oli torstai-iltana 12.11.2015 seurakuntasalissa.

Kirkkovaltuusto päätti yksimielisesti jatkaa entisellä 2% veroprosentilla  myös ensi vuonna 2016. Talousvastaava Kari Kemppainen esitteli asian kirkkovaltuutetuille ja kertoi, että tiukoilla on talous. Ensi vuonna ei ole enää kirkolla yhteisövero tuloa, vaan valtio myöntää seurakunnille tulon jakoverona. Tämä budjetista jaettava raha tulee jäsenmäärän mukaan seurakunnalle yhteiskunnallisten tehtävien hoitoon. Kyyjärvellä tämä merkitsee miinusta 8000 euroa tähän vuoteen verrattuna. Lisäksi Kirkon suuret yhteiset hankkeet Kirjuri ja Kipa kuormittavat varsinkin pienten seurakuntien taloutta. Onneksi Kyyjärven seurakunnalla ei ole velkaa ja kiinteistöt ovat hyvässä kunnossa.

Kirkkoherra toi terveiset Viitasaarella pidetystä pohjoisen Keski-Suomen seurakuntien yhteisestä kokouksesta. Siellä keskusteltiin seurakuntien tulevaisuuden näkymistä. Viime keväänä kirkolliskokous kaatoi seurakuntayhtymämallin. Se olisi merkinnyt, että kaikkien seurakuntien olisi tullut kuulua seurakuntayhtymään. Kaikilla pohjoisen Keski-Suomen isoilla ja pienillä seurakunnilla on yhteiset näkymät: väki vähenee, verotulot pienenee ja talous on tiukoilla. Jokaista virkaa, joka vapautuu on pohdittava tarkasti, miten se täytetään. Kyyjärvellä on vain kolme työntekijää, kaikki muu ostetaan ostopalveluna. - Kokouksessa Äänekosken seurakunnan talouspäällikkö halusi tiedustella, voitaisiinko pohjoiseen Keski-Suomeen muodostaa kuitenkin seurakuntayhtymä. Sen kannalla olivat vain isot seurakunnat Äänekoski ja Saarijärvi. Pienemmät seurakunnat: Kyyjärvi, Karstula, Pihtipudas ja Kinnulla vastustivat hanketta. Kyyjärven edustaja ei ymmärtänyt, miten suurten velkaisten seurakuntien ja pienten velkaisten seurakuntien yhdistäminen voisi pelastaa talouden tulevaisuudessa. Jokaisen seurakunnan on ajateltava henkilöstö varojensa mukaan ja mahdollisesti korotettava veroprosenttia ja myydä kiinteistöjä. Kirkon tilannetta ei paranna se, että pienet aktiiviset seurakunnat lopetetaan.

Kirkkovaltuusto keskusteli asiasta vilkkaasti ja oli sitä mieltä, että itsenäisenä ollaan niin kauan kuin mahdollista. Vapaaehtoistyö on Kyyjärvellä vahvaa ja talkoilla on saatu monta hienoa asiaa aikaan hautausmaalla. Viimeiseksi hautausmaan parkkipaikan laajennus ja siistiminen. Kirkkovaltuutettu Tapio Lintulahti käytti monta puheenvuoroa, miten seurakunta voisi säästää, kun tehtäisiin talkootyötä. Menneinäkin aikoina kyyjärveläiset ovat yhteisvoimin saaneet "kerjuukirkon".

Kirkkovaltuusto vahvisti uuden lähetystyön nimikkosopimuksen Suomen Lähetysseuran kanssa. Nimikkosopimus on Inkerin kirkon Venäjän Komin tasavallassa olevan kahden etäisen seurakunnan tukemisesta Uralilla. Tämän kohteen Lähetystyön johtokunta on valinnu uudeksi kohteeksi. Aikaisempi oli Nepali, jossa työskenteli kyyjärveläinen Hannaleena Pölkki. Tämä sopimus loppui kesällä ja Hannaleena Pölkki on elokuussa siirtynyt uusiin tehtäviin Suomen Pakolaisavun palvelukseen Myanmariin. Toisena nimikohteena on jo joitakin vuosia ollut Etelä-Sudani ja Saarenkeron perhe, jotka ovat työskennelleet siellä.