NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
8. luokan mielipidekirjoituksia (osa 3)8. luokan mielipidekirjoituksia (osa 3)

8. luokan mielipidekirjoituksia (osa 3)

8.4.2016 Nopolan koulu/ Annika Mattila

Kevään aikana 8. luokan oppilaat ovat kirjoittaneet mielipidekirjoituksia itseään kiinnostavista paikallisista aiheista.

Tarvitsemme uuden koulun!

Meidän mielestä uusi koulu pitäisi tehdä 0-9lk asti siitä syystä, että yläkoulussa on paljon huonompi sisäilma kuin nykyisessä alakoulussa. Mutta ala-astettakaan ei pidä remontoida yläasteen käyttöön, koska myös siellä on huono sisäilma, vanha ja aikansa elänyt.

Opiskelu on vaikeaa, koska pää tulee kipeäksi ja on väsynyt olo, joten keskittyminen on vaikeaa. Osaa oppilaista yskittää, pyörryttää ja osalla on jopa jatkuvia poskiontelotulehduksia. Huono sisäilma voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa astmaa, jota on jo osalla koulun aikuisista ja oppilaista. Esimerkiksi kokeeseen on vaikea keskittyä oireiden takia.

Luokat ovat kesäsisin hyvin tunkkaisia ja haisevat ummehtuneilta. Vaikka pitäisi ikkunoita auki, se ei auta. Ilmastoinnit yläasteella on todella huonot, joten mitä järkeä olisi rakentaa vain 0-6lk asti, jos yläasteella on paljon huonompi sisäilma kuin ala-asteella? Mutta jos uusi koulu tehtäisiin 0-9lk asti, niin olisi parempi, että koulujen välissä olisi esimerkiksi ruokala, joka erottaa ylä ja ala-asteen. Ylä- ja ala-aste pitäisi siksi erottaa toisistaan, koska yläastelaiset eivät jaksa kuunnella pikkusten meteliä ja höntäystä. Muutenkin ala-astelaiset jäisivät jalkoihin. Tarvitsemme siis uuden koulun näin monien syiden takia kiitos!

 

Jalkapallokenttä parempaan kuntoon

Ruoho pitäisi kerätä jalkapallokentältä ruohon ajon jälkeen tai ruoho täytyisi ajaa ruohoa keräävällä ruohonleikkurilla. Muuten joutuu aina odottamaan päivän, että ruoho maatuu kentälle eikä pääse pelaamaan. Kentän laidat pitäisi aidoittaa, koska ei muita nuoria kiinnosta mitkään pienet kyltit joissa lukee "läpikulku kielletty". Jotkut ajavat jalkapallokentän yli mopoilla ja muilla vastaavilla kulkuvälineillä. Kentälle pitäisi saada kaikki jalkapallorajat ja jonkun tapaiset verkot maalien taakse, ettei aina pallo lennä tosi kauas, jos potkaisee maalista ohi. Silloin kaikilla olisi parempi pelata jalkapalloa.

Nimimerkki: Onneks

 

 

Kyyjärvellä on monipuoliset harrastusmahdollisuudet

Kyyjärvellä on hyvä harrastaa. Uusi liikuntahalli, jääkiekkokaukalo, jalkapallokenttä ja Harsunkankaan pururadat, pulkkamäki ja frisbeegolfrata palvelevat monipuolisesti kaikenikäistä liikkujaa. Talvisin järven jäälle on myös ajettu ladut, joilla monet kyläläiset hiihtävät erityisesti keväisin kelien parantuessa.

Kyyjärvellä on myös hyvä metsästää, kalastaa ja poimia marjoja. Metsää, peltoa ja suota riittää kierrettäväksi ahkerammallekin samoilijalle. Kylän vieressä oleva Kyyjärvi tarjoaa kalastajille mahdollisuuden muun muassa kuhan kalastukseen. Venesatama mahdollistaa veneiden vesillelaskun ja säilytyksen. Kauas ei tarvitse kylältä mennä luonnossa liikkuakseen. Tällaisia luonnonläheisiä harrastuksia voisi olla vaikeampi harrastaa kaupungeissa.

Nimimerkki: Juu