NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Yksityistieavustukset ja talviauraustaksa v. 2013Yksityistieavustukset ja talviauraustaksa v. 2013

Yksityistieavustukset ja talviauraustaksa v. 2013

5.3.2013 Kunnanhallitus / Aaro Toppinen

Kunnanhallitus päätti 18.2.2013 yksityisteiden avustamisesta. Avustuksen nostamisen edellytyksenä valokaapeliverkon sijoituslupa tierunkoon tai tiealueelle.

Kyyjärven kunta jatkaa kunnan alueella olevien yksityisteiden avustamista. Määrärahaa on lisätty edellisvuodesta ja jopa uusi avustusmuoto otettiin käyttöön.

Yksityisteiden pääasiallinen avustusmuoto on jo pitkään ollut talviaurausjärjestelmä, jonka mukaan 200 metriä ja sitä pitemmät tiet on aurattu 12 kertaa vuodessa. Talviaurauksen suorittaja on mahdollisuuksien mukaan pyritty järjestämään ao. kyläkunnalta. Vuodelta 2009 peräisin oleva talviauraustaksa on ollut 13 €/km, mutta nyt siihen tuli kahden euron korotus eli tämän vuoden alusta 15 €/km + kulloinkin voimassa oleva arvonlisäveron määrä.

Toisena avustusmuotona on ollut malli, jonka mukaan entisille valtionapua saaneille yksityisteille on myönnetty kunnossapitoavustusta. Kunnossapitoavustuksen määrä on 60 %:a todellisten kustannusten mukaan kuitenkin siten, että enimmäiskustannuksiksi hyväksytään 218 €/km. Avustukseen oikeuttavia teitä on kunnan alueella kuluvana vuonna 13 kpl, joiden yhteismitta on lähes 40 km.

Kyseinen avustusmuoto palautettiin vuoden 2013 talousarvioon, sillä edellisvuonna se karsittiin säästösyistä.

Uutena avustusmuotona on mahdollisuus anoa avustusta tieyksiköinnin suorittamiseen.  Avustusta voidaan myöntää tapauskohtaisesti eri anomuksesta. Tien varrella tulee olla pysyvää asutusta, kesäasutusta tai tiellä tulee olla yleishyödyllistä tärkeää käyttöä.

Kunnan kaikkien avustusten myöntämisen ja nostamisen edellytys on, että tiekunta tai järjestäytymättömässä tiekunnassa tieosakkaat ovat kirjallisesti myöntäneet luvan sijoittaa rakenteilla olevan valokuituverkon kaapelit tierunkoon tai tiealueelle. Kirjallinen suostumus tulee palauttaa viimeistään 31.3.2013.

Lisätietoja rakennusmestari Jouni Näreaho puh. 044-4597102, jouni.nareaho (ät) kyyjarvi.fi