NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Diabetes puhuttiDiabetes puhutti

Diabetes puhutti

14.3.2013 SPR Katriina Oinonen

SPR:n omaishoitajahankkeen tapahtumassa 11.3.13 keskusteltiin diabeteshoitajan Anne Uusisalon johdattamana ko. sairaudesta.

Diabeteshan on yksi suurista kansantaudeista ja Suomessa on n. 280.000 diabeetikkoa. Ei ihme, että varmaan kaikki tapahtumaan tulleet siitä jotain tiesivät ja osalla osallistujista sairaus oli tuttu omakohtaisesta ja kaikki tunsivatkin monta diabeetikkoa.

Kaksi tavallista diabetestyyppiä ovat 1 ja 2 tyypin diabetekset. 1. tyyppiin voidaan sairastua jo nuorena ja siihen puhkeamissyytä ei täysin tunneta. Tässä tyypissä haiman insuliinia tuottavat solut tuhoutuvat ja tällöin insuliini joudutaan annostelemaan säännöllisesti pistoksina. 2 tyypin puhkeamiseen vaikuttavat lisäksi elintavat, ylipaino ja liikunnan vähentyminen. Siinä haima ei tuota riittävästi insuliinia ja elimistön kyky vapauttaa oikea määrä sitä on häiriintynyt.

Tärkeää diabeetikolle on oikea ravinto ja riittävä liikunta. Anne muistutti, että meidän kaikkien tulisi saada juuri sen verran ravintoa, kuin me kulutammekin. Suositeltava ruokavalio diabetespotilaille on samanlainen kuin se, jota meidän kaikkine tulisi noudattaa. Suositeltavaa olisi syödä jopa 6 kertaa päivässä, jolloin verensokeri pysyisi koko ajan tasapainossa ja ravinnon tulisi olla mahdollisimman monipuolista. Eli säännöllisesti kerralla vähän ja usein ja paljon vihanneksia, täysviljaa, kanaa, kalaa ja kohtuullisesti oikeanlaisia rasvoja. Lisäksi pitää muistaa liikunta, jo ½ tuntia päivässä vaikka pienissä pätkissä on hyväksi terveydelle.

Näiden tietojen jälkeen keskustelua virisi terveistä ruokatottumuksista ja saimme hyviä vinkkejä toisiltamme.

Kiitokset tärkeistä tiedoista Annelle ja kaikille osanottajille mielenkiintoisista keskusteluista!

Lopuksi hyvä muistutus: 45 g suklaapatukassa on 9 palaa sokeria (240 kcal) ja sen kuluttamiseen pitäisi reippaasti kävellä n. 1 tunti tai 2 dl täysmehussa on 8 palaa sokeria (80 kcal) ja sen kuluttamiseen pitäisi kävellä n. 20 minuuttia.