NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kunnanjohtajan kulmahuoneestaKunnanjohtajan kulmahuoneesta

Kunnanjohtajan kulmahuoneesta

26.9.2013 Kunta/Eero Ylitalo


Kesä alkaa pikkuhiljaa nöyrtyä syksyn alle, ja lomakauden jälkeinen arki on ottanut tukevan otteen itse kustakin. Kuntakentällä lähimmät kuukaudet ovat kiireistä aikaa. Marraskuun loppuun mennessä tulee Kyyjärven kunnankin muiden lailla ilmoittaa se, kenen tai keiden kanssa se aikoo neuvotella mahdollisesta kuntarakenteen muutoksesta omalla alueellaan. Kuntarakennelain tavoitteena on selkeästi yhdistymissopimusten aikaansaaminen, mutta oma näkemykseni on, että selvittämisvelvoite ei vielä tällaisenaan tule tuottamaan niin laajamittaista myllerrystä, kuin ehkä toimeksiantajat odottavat. Selvitysilmoitus ei ole sitova, ja suunnitelmaa on mahdollisuus muuttaa jälkeenpäin. Tilanne on vähän niin kuin entisen kuntoilijan teesissä, että "aikominenkin riittää"

Selvitysvelvollisuuden hyvä puoli on se, että se aktivoi kuntia keskinäiseen vuoropuheluun, ja väkisinkin irrottamaan katseen peruutuspeilistä tuulilasiin. Näkymä siellä voi olla ensi alkuun pelottava, mutta aina kun keskusteluyhteys syntyy, on mahdollisuus, että syntyy myös aitoa yhteistoimintaa kuntien välillä. Vapaaehtoisuus on tässäkin asiassa pakkoa hedelmällisempää. Mitkään ihmisten tekemät maantieteelliset rajat eivät voi, eivätkä saa estää aitoa yhteistyötä. Aikaisemmassa kotikunnassani tästä osoituksena on jos vuosia toiminut terveyskeskusten yhteispäivystys valtakunnan rajan yli ruotsalaisen ja suomalaisen kunnan välillä.

Kyyjärven kunnan sijainti kahden maakunnan rajalla on mahdollisuus, joka tulee hyödyntää myös kuntayhteistyössä.  Hyödyntämistä ei tule tulkita selän kääntämiseksi Keski-Suomelle, vaan luonnollisena osana kansalaisten asumisviihtyvyyden ja palvelutarjonnan parantamista. Kansalaisethan hakevat jo nyt omarahoitteisia palveluja ristiin rajojen yli. Miksi näin ei voida toimia myös kuntasektorilla?  Puistojenkin polut kannattaa sijoittaa sinne, mistä ihmiset luonnollisesti kulkevat. Sama koskee myös kuntarakennetta.

Kyyjärven kunnassa on suhtauduttu selvityshankkeeseen sen edellyttämällä vakavuudella, mutta sen ei ole annettu sotkea tulevaisuuden askelmerkkejä. Pitkään vireillä olleessa Kauppakeskus Paletin kehittämishankkeessa tehdään päätös vielä tämän syksyn aikana. Kehitetäänkö keskusta laajennuksen vai peruskorjauksen ja uudelleenjärjestelyn avulla, siitä päättää valtuusto. Tulipa kyseeseen kumpi vaihtoehto tahansa, varmaa on, että Paletti kehittyy.

Myös liikuntahallin laajennushankkeen rahoitusselvitykset ovat käynnissä kunnanvaltuuston edellyttämällä tavalla. Hankkeen tiimoilta on tavattu sekä valta- että maakunnan päättäjiä, ja laajennuspäätöksen edellyttämä avustushakemus tullaan jättämään ELY-keskukseen joulukuun lopulla.

Kunnanhallitus on saanut pöydälleen myös muita tulevaisuuteen luotaavia esityksiä. Vanhusneuvosto on jättänyt aloitteen vanhusten asumispalvelujen kehittämisestä, sekä ikäihmisten liikenneturvallisuuden parantamisesta. Samassa kokouksessa oli käsittelyssä myös sivistyslautakunnan esitys Kyyjärven koulukeskuksen kokonaisvaltaisesta peruskorjauksesta ja siihen liittyvistä selvityksistä. Kaikki nämä aloitteet kertovat kansalaisaktiivisuudesta, joka on toimivan ja elävän kunnan perusedellytys. Ne viestivät myös sen, että Kyyjärven kuntaa halutaan kehittää siten, että täällä on hyvä olla ja asua niin vauvana kuin vaarinakin.

Oikein hyvää syksyn jatkoa kaikille

Eero Ylitalo
Kunnanjohtaja