NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Mylläreiden maratooni - hallituksen kokousMylläreiden maratooni - hallituksen kokous

Mylläreiden maratooni - hallituksen kokous

1.9.2013 Kyyjärven medamyllärit ry / Aaro Toppinen

Mylläreiden hallituksen maratonistunto keskiviikkona 28.8 kesti lähes 4,5 tuntia. Kuudelta aloitettin ja nimet saatiin pöytäkirjaan vähän ennen puoltayötä.

Kokousta ennen tavattiin kunnanjohtajapariskunta Eero ja Sinikka Ylitalo vapaamuotoisen keskustelun ja tutustumisen merkeissä. Palaverista löytyy oma juttunsa Vapaa-aika aihealueelta.

Varsinaisen kokouksen esityslista piti sisällään yli kymmenen pykälää eikä mitä tahansa läpihuutojuttuja vaan pohdintaa ja näkemystä vaativia asioita.

 


Talous- ja työllisyysasiaa

Talousasiat puhuttivat heti alkuun. Liikevaihtoa täytyy olla ja rahan tulee kiertää, sillä palkkalistoilla on tällä hetkellä kaksi työntekijää. On täysin selvää, että nykyisen kaltaista toimintaa ei voida ilman henkilöresursseja pyörittää, lisäksi tarvitaan runsaasti talkootyötä ja ostopalveluita. Ostopalvelua on onneksi ollut tarjolla ja sitä on saatu esimerkiksi Karstulasta Ahosen Jarmon Mediaputka.fi:ltä.

Palkkojen ja sosiaalikulujen lisäksi tulevat tietenkin vielä muut pakolliset menot kuten tilojen yhtiövastikkeet ja muut ylläpitomenot, kalustohankinnat, laitteiden ylläpito ja leasingvuokrat sekä monet muut kuluerät. Netissä tarjottavat palvelut ovat yleensä ilmaisia ja osittain varmaan siitä johtuu virheellinen ajatus, että myös tuotannot pitäisi pystyä tarjoamaan lähes ilmaiseksi. Näinhän asia ei tietenkään ole ja yllättävän suuri kustannus vuositasolla ovat myös Nopola Newsin tapauksessa palvelinten ja muiden taustajärjestelmien maksut - tuhansia euroja nekin.

Valtiovaltakaan ei mylläreitä unohtanut vaan muisti lähes 4.000 euron jälkiverolapulla - marraskuussa olisi tarkoitus kantaa mylläreiden korsi kekoon valtiontalouden tasapainottamiseksi. Käsittämätön yhtälö, jos miettii mitä mylläreiden toimintaan kuuluu lähinnä yleishyödyllisen toiminnan tasolla. Tilat pyritään pitämään auki maanantaista perjantaihin ja kenellä tahansa on mahdollisuus tulla saamaan tietoa, opastusta tai vaikka purkamaan paineita tai muuten vain juttelemaan. Kyseessä on palvelu, jota eivät edes suuremmat kaupungit pysty tarjoaamaan - ainakaan yksinomaan kolmannen sektorin tarjoamana ja kustantamana. Tällä perusteella aikanaan anottu verohuojennus tuli vihaisesti bumerangina takaisin.

Datanomi Jaakko Pölkin työsuhdetta päätettiin jatkaa ensivaiheessa syyskuun loppuun saakka, sillä anottuun työllistämisavustukseen ei oltu saatu päätöstä. Mylläreiden hallitukselle tiedoksi, että tällä kertaa byrokratian rattaat narahtivat vauhdikkaasti eteenpäin ja tätä naputeltaessa päätös työllistämistuen jatkosta on jo pöydällä eli päätös tuli anotussa muodossa 17.1.2014 saakka. Asiaan palataan tulevissa kokouksissa.

 


Syksyn nettiTV-tarjonnasta

Lähetystoimintaa on tiedossa, sillä Kyyjärven kunnanvaltuuston kokousten lisäksi petäjävetistä päätöksentekoa nähdään ja kuullaan kahdessa kokouksessa vielä tänä vuonna. Toisessa otettaneen kantaa kuntaliitoksiin.

Seutukunnalta on joku nuorille suunnattu lähetys tulossa, mutta sitä ei kuitenkaan toteutettu Kivijärveltä kuten alunperin oli tarkoitus. Asia hautuu.

Tätä nykyä jo kansainväliseksi tapahtumaksi muuttuneelta Viitasaaren Keksintöjen viikolta on luvassa kaksi päivää suoraa lähetystä 20-21.9.2013. Keksintöjen esittelyjen ja keksijöiden haastattelujen lisäksi luvassa on tiukkaa asiaa ja tietoa asiantuntijoilta. Tilaisuuden monipuolinen ohjelma löytyy Tekniikka ja talous aihealueelta. Joskus taannoin samasta tilaisuudesta tehdyssä lähetyksessä esiintyi lentopalloväelle tuttu Einomies Porkkakoski. Nähtäväksi jää mitä Einomiehen kalenterissa noiden päivien kohdalla lukee. Jos Viitasaari, niin haastattelu tehdään ilman muuta vanhaan malliin.

Yhdistyksen hallitus oli yksimielinen siitä, että Saarikan yhtymävaltuuston kokoukset on saatava jatkossa nettiin kunnanvaltuustojen tapaan. Päätöksenteon avoimuudesta on kyse. Eikä pelkästään kokoukset vaan samassa yhteydessä sektoreiden vastuuhenkilöt voivat esitellä toimintaansa. Palola tunnetaan Saarikan johtajana, mutta valitettavasti Saarikka koetaan kansalaisten keskuudessa hyvinkin kasvottomaksi. Ennen meillä oli Saikkosen Maire, mutta kukas se nyt onkaan, tästä on osittain kyse. NettiTV-lähetyksillä tähän voitaisiin tuoda lisää avoimuutta.

Saarikan kanssa on käyty neuvotteluja, mutta talous on tiukka eikä rahaa löydy tähän tarkoitukseen - mitään estettä lähetyksille ei kuulemma ole jos ne tehdään ilmaiseksi tai jollain muulla rahoituksella, niinpä.  Mediamylläreiden hallitus päätti käynnistää kartoituksen, löytyykö yksityiseltä sektorilta kiinnostusta tuottaa lähetyksiä esimerkiksi mainosrahoitteisesti. Saarikan päätökset koskevat kuitenkin vähintään 20.000 asukasta ja potentiaalista katsojakuntaa on paljon, joten luulisi että myös alueellsten mainostajien kiinnostus herää. Mikäli heräsi jo nyt, niin yllekirjoittaneeseen tai Veikkoon kannattaa olla yhteydessä 044-4597100.

Karstulan lukion kanssa pohditaan mediakurssien käynnistämistä, Suomen Moottoriliitolle on toimitettu taustatietoa toiminnasta ja yhteistyömahdollisuuksista, hallituksen jäsen Raimo Salo virittelee yhteistoimintaa omalla tahollaan ja muutama muu lähetystoimintaa hyödyntävä kuvio on työn alla. Seurakunta odottaa tarjousta kirkonmenojen lähettämisestä, sitä ennen sillä saralla myyntitykkinä toimii rovasti Vallivaara varsin menestyksekkäästi. Uudella lähetystekniikalla toteutettuja kirkonmenoja on ollut tarjolla keväästä saakka ja kolme niistä jo yritysten ja yhteisöjen sponsoroimina.

 


Kykyn ja mylläreiden vanha mainossopimus ja lentopalolähetykset kaudella 2013-2014???

Vanha Kykyn ja mylläreiden välinen mainossopimus kaudelta 2010-2011 saatiin vihdoin ja viimein päätökseen. Yhdistysten edustajat pitivät 6.8 palverin, jossa päästiin lopulta yhteisymmärrykseen menojen ja tulojen jakoperusteista. Mylläreiden hallitus päätti maksaa neuvottelujen pohjalta hieman yli 1.500 euroa Kykylle - alkuperäiseen laskelmaan tuli näin ainostaan n. 400 euron lisäys. Harmillisinta tässä asiassa ei ole maksun suuruus vaan se, että epäselvyyksistä johtuen tietyllä tavalla molemmat organisaatiot ovat kärsineet merkittäviä mainostulojen menetyksiä viime kausina. Oikean tiedon välittymiseksi ja turhien spekulaatioiden välttämiseksi, mylläreiden hallitus päätti lähettää asiasta "virallisen" tiedotteen myös Kykyn hallituksen jäsenille.

Uusi kausi on käynnistymässä Kyky-Betsetin osalta ja ensimmäinen kotiottelu pelataan lokakuun alussa. On vielä täysin auki, ovatko nettiTV-laitteet paikalla vai eivät, sillä mitään päätöstä ensi kauden otteluiden lähettämisestä ei ole tehty. Kuten mylläreiden hallitus totesi, pöytä on nyt täysin puhdas ja mielet avoimena neuvottelujen käynnistämiselle joilla tosin on jo kiire. Jatkossa sopimusten tulee kuitenkin olla kiistattomat ja periaatteet selvät.

Kykyn taholla on pohdittu ja tietyllä tavalla pelätty lipputulojen menetystä mikäli lähetyksiä tehdään ja toinen on tietenkin pelillisen etulyöntiaseman antaminen muille joukkueille. Maallikona on etulyöntiasemaa hieman vaikea kuvitella, sillä kahtena perättäisenä vuonna Kyky-Betset on edennyt sarjassaan loppuun saakka eli SM-liigakarsintoihin saakka - viimeksi Korson Vetoa vastaan. Tuskinpa SM-Liigapaikka jäi viime keväänä saamatta kauden NettiTV-lähetysten takia vaan eiköhän syynä ollut pävän kunto ja Korson aavistuksen laajempi pelaajamateriaali karsinnoissa. Siltä se ainakin Vimpelissä näytti.

Mylläreiden hallituksessa asiaa pohdittiin ja näkemys muodostui kuitenkin erilaiseksi niin lipputulojen kuin markkinoinninkin näkökulmasta. Lähetysten yksi tarkoitus on tutustuttaa uusia ihmisiä lajin pariin ja koskapa perinteinen TV varsin usein lauantai-iltaisin tarjoaa pelkkiä uusintoja niin lentopallolähetykset netin kautta ovat olleet yksi uusi vaihtoehto kotona viihtyville. Kyse ei ole mistään utopiasta vaan tästä on saatu selvää palautetta sellaisilta, joita lentopallo ei ole aiemmin kiinnostanut eivätkä ole yhtään ottelua salissa katsoneet. Mikäli Kyky-Betsetin otteluiden tunnetusti hyvä tunnelma voidaan välittää salin seinien ulkopuolelle, saattaa laji saada uusia katsojia juurikin näistä katsojista paikanpäälle.

Kukaan ei voine kiistää, etteikö pelien näkymisellä salin seinien ulkopuolella ole merkitystä kaikille mukana oleville tahoille ja toivottavasti etenkin yrityksille. Niin ja kuntaa ja kuntamarkkinointia unohtamatta, mikä hyvin harvoin edes nousee keskusteluissa esiin. Suurin osa paikanpäällä olevasta yleisöstä nimittäin tietää, mikä on salin seinällä mainoksessa näkyvä Paletti, Kyyjärven kunta, Kyyjärven Saha tai joku muu tuttu firma. Mainoksella on tässä tarkoituksessa lähinnä urheilun tukemisen tarkoitus - erinomainen asia toki sekin. Mainoksen kaupallinen merkitys korostuu siinä vaiheessa kun se näkyy vuoden aikaan tuhansille ja taas tuhansille katsojille netin kautta reaaliajassa ja tallenteissa. Näin ne näkyvät myös niille, jotka eivät paikanpäälle pääse. Toisaalta selkeiden pelisääntöjen puute on ollut hankalaa myös mylläreiden kannalta, sillä tuotantoon kuuluu muutakin kuin lentopalloa mm. takavuosina yli tuhat tuntia juniorijääkiekkoa. Näkyvyyspakettien rakentaminen on sitä helpompaa mitä aiemmin sopimukset on tiedossa ja pelisäännöt selvät. Yhteistyöllä eteenpäin, oli kuitenkin mylläreiden hallituksen selkeä viesti.

Mylläreiden hallitus hyväksyi ja maksoi myös noin 350 €:n laskun Järvinet Oy:lle, mikä aiheutui Kyky-Betsetin ja Korson Vedon välisen ottelun tietoliikenne- ym. yhteyksien järjestämisestä ja työstä. Vimpelin liikuntasalissa ei ollut yhteyksiä, jotka sitten järjestettiin samasssa pihassa sijaitsevalta koululta. Lasku tuli melkoisena yllätyksenä ensin Kalliojärven Hannun nimellä ja lopulta se siirtyi tuottajan eli mylläreiden maksettavaksi, kun uhkailivat perintätoimilla. Pesäpallopitäjässä kun oltiin, niin tässä tapauksessa ei auttanut lentopallon mainosarvo - ei vaikka asialla lähestyttiin niin Järvinetin johtoa, Vimpelin kunnanjohtajaa kuin elinkeinoyhtiötäkin. Nopola News on tehnyt vuosien saatossa lähetyksiä Kokkolasta Jyväskylään ja kymmeniltä muilta eri paikakunnilta ja eri verkoista. Ensimmäisen kerran yhteyksien järjestämisestä tuli lasku. Varovaisesti arvioiden Vimpelin keikasta tuli mylläreille yli 500 €:n kustannukset - joten oppia ikä kaikki.

 


Uusia tiedontuottajia ja muita asioita

Nopola Newsin yli kolmivuotinen kehitysprojekti vaati veronsa ja vähäiset resurssit suunnattiin hankkeeseen. Todettiin, että kehitystyötä on tietyllä tavalla tehty myös tiedontuotannon kehittämisen kustannuksella. Keskusteluissa tuli esiin lukuisia esimerkkejä pienistä ja vähän suuremmistakin asioista, jotka ovat jääneet kirjaamatta ylös sähköiseen historiankirjaan ja joilla saattaa olla merkitystä tulevaisuudessa. Etenkin Facebook ja muut sosiaalsen median foorumit ovat verottaneet tiedontuotantoa samoin kuin tietenkin väen väheneminen paikkakunnalla.

Seutukunnalta sitä vastoin saattaa löytyä innokkuutta ja tukea sisällöntuotantoon ja sitä päätettiin kokeilla. Hallitus myönsi seutukunnalliset tiedontuotanto-oikeudet saarijärveläiselle Arto Hyytiäiselle ja pihtiputaalaiselle Martti Karjalaselle. Urheilu kiinnostaa ja näiden uusien aktiivien myötä saataneen seutukunnallista näkemystä asioihin. Martti on vahva lentopallovaikuttaja Pihtiputaalla ja etenkin naisten ja nuorten lentopallokuvioissa. Yllättävän monta kyyjärveläiskytköistä nuorta naista on jo varsin korkealla tasolla lentopallossa. Kuka tietää?

Arto puolestaan ylläpitää monipuolista artotiedottaa.net sivustoaan, on aktiivinen Nopola Newsin lukija ja varmasti jatkossa myös innokas tiedontuottaja. Näin toivotaan.

Nämä uudet tiedontuottajat tulevat siis ainoastaan tukemaan ja monipuolistamaan sisällöntuotantoa omalla panoksellaan, ei korvaamaan paikallsia tuottajia. Siitä ei ole kyse kokeilussa. Urheilusta aloitetaan, mutta muutkin sektorit ovat harkinnassa. 

Hallituksen jäsenistä Anne Mäntyselle myönnettiin kirjoitusoikeudet ja näin saadaan vahvistettua myös Saarikan tiedontuotantoa. Hieno homma. Anne kävi Jaakon opissa ja jäämme odottelemaan juttuja.

Paikalliset yhdistykset voivat tarkistaa ja pohtia onko yhdistyksen tiedontuotanto-organisaatio ajantasalla. Uusia sopii mukaan ja toimintaperiaatteista saa tietoa myllyltä.

Vaikka koulupuolella on käytössä Hilmat ja Vilmat sähköiseen yhteydenpitoon ja viestintään, niin vuosien saatossa Nopola News on selvästi lunastanut oman paikkansa koulun ja kodin välisessä tiedottamisessa. Heti alkuviikosta Kyyjärven opettajakunta tulee saamaan rautaisannoksen Nopola Newsistä ja entisten lisäksi uusista opettajista toivotaan innokkaita tiedontuottajia. 

No, melkoinen maratooni näytti tulevan tästä jutustakin.