NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Taito Löytönen saateltiin viimeiselle matkalleTaito Löytönen saateltiin viimeiselle matkalle

Taito Löytönen saateltiin viimeiselle matkalle

14.4.2013 Olavi Vallivaara

Taito Löytönen siunattiin Taitonpäivänä sunnuntaina 14.4.2013 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kivirannassa.

Taito Vihtori Löytönen syntyi Vilma ja Johannes Löytösen vanhimpana lapsena 5.8.1922. Taiton ollessa 10 kk:n ikäinen hän muutti vanhempiensa kanssa Amerikkaan. Sieltä perhe muutti v.1927 takaisin Kyyjärvelle. He ostivat Varvikko nimisen paikan kodikseen. Siellä Taito varttui sisarustensa kanssa ja kävi kansakoulun. Hän kävi vuosina 1936-38 kauppakoulun Jyväskylässä. Talvisodan aikana Taito oli siirtoväen huollon johtajana. Isänmaan ääni kutsui syksyllä 1941 nuoren miehen maata puolustamaan. Kuukauden mittainen alokaskoulutus ja heti perään saman kestoinen alupseerikoulutus. Uudenvuodenyönä 1942 tuli siirto rintamataisteluihin Itä-Karjalaan. Hän kävi kesällä 1944 upseerikoulutuksen ja osallistui tulenjohtajana Talin ja Ihantalan ratkaiseviin taisteluihin kesällä 1944. Marraskuussa hän vapautui sotapalveluksesta ja joulun alla Taito vihittiin avioliittoon Anna-Kaisa Lassilan kanssa. Avioliitosta syntyivät lapset: Marja-Liisa, Jukka, Aaro ja Eero.

Aluksi Taito ja Anna asuivat Varvikolla, jossa syntyi esikoistyttö. Taito oli tukinajossa ja myöhemmin Kansanhuollon tarkkailijana. Vuonna 1946 Taito sai työnjohtajan paikan Uusituvan suksitehtaalta Jyväskylästä, jonne muutettiin. Oma koti rakennettiin Vaajakosken Kotimäkeen. Kyyjärvelle muutettiin takaisin Varvikolle ja myöhemmin sahalle vuokra-asuntoon. Taito perusti yhdessä Eino Pohjosen kanssa tiilitehdas yrityksen. 1950-luvun alkupuolella hän toimi Insiröönipiirin työnjohtajana  jokien perkaushommissa. Samoihin aikoihin, kun Kyyjärven kirkko vihittiin muuttivat Anna ja Taito perheineen omaan kotiin Kyyjärven keskustaan. Taito toimi Kunnan ulosottomiehenä, poliisina ja Asutuslautakunnan puheenjohtajana sekä taksiyrittäjänä. Anna puoliso piti kenkäkauppaa kotona, johon kunnostettiin oma tila. Pisimmän ajan Taito toimi TVH/TVL:n työnjohtajana, josta työstä hän jäi eläkkeelle 1980-luvun puolivälissä. Anna puoliso nukkui pois syksyllä 1999.

Taito harrasti kuntourheilua. Hän käveli paljon ja oli tuttu näky kylällä aina sairastumiseensa saakka. Talvisin mieluisa harrastus oli hiihto. Yhteiskunnallisia asioita hän seurasi ja oli mukana eri lautakunnissa.Sotaveteraanityö oli erityisen tärkeä Taitolle. Hän toimi pitkään Kyyjärven Sotaveteraaniyhdistyksen puheenjohtajana ja sihteerinä. Elämän viimeisiä vuosia varjosti sairaus ja hän oli noin kolme vuotta Kivirannassa hoidossa. Pitkä elämä päättyi 1.4.2013 Karstulan sairaalassa.

Taitoa jäivät kaipaamaan lapset perheineen, lastenlapset, lastenlastenlapset sisarukset perheineen ja muut läheiset ja ystävät.

Siunauksen Kyyjärven kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttorina oli Minna Erkkilä ja suntiona Alpo Noponen. Taiton lapsenlapsi Liina Löytönen soitti viululla siunaustilaisuudessa. Muistotilaisuudessa Kivirannassa Eero Löytönen muisteli isäänsä, lastenlastenlapset lauloivat kaksi laulua, lastenlapset lukivat adressit, kirkkoherra puhui, Eeron vaimo muisteli Taito-appeaan ja Urho Väisänen puhui yhteisistä työvuosista. Yhdessä laulettiin Sotaveteraanin iltahuuto ja virsiä.