NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Elli Näreaho saateltiin haudan lepoonElli Näreaho saateltiin haudan lepoon

Elli Näreaho saateltiin haudan lepoon

20.4.2013 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Elli Näreaho siunattiin lauantaina 20.4.2013 Kyyjärven kappelissa. Muistotilaisuus oli hautauksen jälkeen Kivirannassa.

Elli Helena Näreaho e. Pölkki syntyi Elina ja Juho Pölkin perheen nuorimpana tyttärenä 29.7.1924. Hän varttui ison perheen keskellä. Kansakoulun hän kävi Pölkissä ja oppi kodin ja maatalon töihin jo lapsena. Hän hoiti nuorena äitiä, joka sairasti kotona. Avioliiton Elli solmi naapurikylän pojan Yrjö Näreahon kanssa keväällä 1946. Avioliitosta syntyivät lapset: Maria-Leena, Kaija, Anneli, Mirja, Anita, Sisko ja Harri.

Aluksi he asuivat Yrjön kotona Saunakylässä, jossa syntyi esikoistyttö Maria-Liisa. Kun Ellin veli Antti sairastui, he muuttivat Ellin kotiin Pölkkiin. He rupesivat viljelemään Ellin kotipaikkaa, "Jukantupaa" ja hoitamaan karjaa. Elli teki elämäntehtävän maatalon emäntänä ja ison perheen äitinä. Työtä oli paljon. Parhaimmillaan neljä lasta söi tuttipulloa. Pienten lasten lisäksi oli hoidettava Ellin vanhemmat, jotka olivat samassa taloudessa sekä sisko ja veli. Yrjö puoliso oli paljon talvisin metsätöissä ja Elli hoiti perhettä ja karjaa. Hän oli luonteeltaan siisti ja tarkka ihminen. Työt piti tehdä joutuin jo aamupäivällä kodissa. Lapset hän opetti työntekoon. Elli oli luonteeltaan humoristinen ja hänen tapana oli laskeä leikkiä. Hän harrasti kuntoilua; hiihti, lenkkeili ja voimisteli. Hän oli mukana aina keittämässä hirvikeittoa, kun Yrjö harrasti metsästystä ja oli Pölkin hirviporukan kantavia voimia. Aikanaan Elli ja Yrjö siirtyivät sukupolvenvaihdoksen kautta eläkkeelle ja Harri jatkoi maatilan hoitoa. Yrjön kunto heikkeni ja hän sairasteli kotona ja nukkui pois v.1999. Elli sai elää vielä Yrjön pois menon jälkeen Jukantuvalla terveenä ja osallistui kylän ja seurakunnan toimintaan. Hän oli monta kertaa seurakuntaretkillä. Jo Yrjön eläessä hän yllätti monet tekemällä Mallorcan matkan Toini siskon ja nuorten kanssa. Elämän ilta tuli Ellille ja noin 2,5 vuotta sitten hän muutti järven toiselle puolelle Päivärinteen pienkotiin ja sieltä edelleen kunnon heikennettyä Kivirannan vanhainkotiin. Hän nukkui pois Kivirannassa 2.4.2013. Elliä jäivät kaipaamaan lapset perheineen, lastenlapset, lastenlastenlapset, sukulaiset ja muut läheiset.

Siunauksen toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttori Minna Erkkilä ja suntiona oli Juha Humalajoki. Muistotilaisuus oli Kivirannassa. Siellä isomummulle soitti viululla Ville Pääkkönen, Kirkkoherra puhui, Taisto Lahtinen muisteli tätiään sekä vävypoika Antti Mäkinen muisteli lämpimin sanoin anoppiaan. Adressit lukivat Elli mummon läheiset ja yhdessä laulettiin virsiä.