NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Ympäristöministeriö kehoittaa tarkailemaan suurten hallien lumikuormaaYmpäristöministeriö kehoittaa tarkailemaan suurten hallien lumikuormaa

Ympäristöministeriö kehoittaa tarkailemaan suurten hallien lumikuormaa

13.3.2013 Kyyjärven kunta / Erkki Sorsamäki

Tilanne voi olla jo paikoin jopa vaarallinen

Rakennuksien katoille on voinut kinostua suuria määriä lunta ja se on nyt yllättävän painavaa. Suorilla katoilla tilanteen monesti ongelmalliseksi tekee ns. toispuolinen kuormitustilanne jossa toinen puoli on pudonnut puhtaaksi mutta toisella puolella on vielä täydet lumet.

Erityisesti leveärunkoiset hallit (yli 10 metriä), konesuojat ja navetat ovat  riskialttiimpia. Sellaiset laajennukset jotka on rakennettu rungon suunnassa loivemmalla kattokaltevuudella on myös kuormituksen kannalta vaikeita. Kun lumet lähtevät sulamaan saattaa kuorma olla nopeasti kaksinkertainen. 

Myös rivitalo/omakotitalojen katoilla, jiireissä(tiilikatoilla) näkyy paikoin olevan niin paljon lunta, että  on syytä vähentää lumen kuormaa. On muistettava, että vanhojen rakennusten rakenteet voivat  monestakin syystä olla heikentyneet niin, että kantavuus ei ole enää sillä tasolla kun ne on aikoinaan rakennettu. (ruoste, rakennevauriot tukia voi olla poistettu,  lahoaminen ym.) Vesisade voi nopeasti lisätä kuormaa useita kymmeniä kiloja.

Välttyäkseen vahingolta nyt kannattaa tarkistaa ja tarpeen vaatiessa korjata tilanne. Lunta tulee varmuudella vielä paljon lisää. Voisi ennustaa, että tuskinpa monikaan välttyy lumen pudottamiselta ainakin kerran. Sen aika on nyt.

Vastuu on kiinteistön omistajalla, joten ei kannata riskeerata ja muistakaa tietenkin työturvallisuus! 

Suomen ympäristökeskus seuraa lumitilannetta alueittain mittauksin. Peruslumikuorma Kyyjärvellä ylittyy.

Suomen ympäristökeskus  varoittaa suurten hallien kattojen lumikuormista linkki alla: Kattojen lumikuormaa tarkkailtava