NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteiden toteutus jatkuu TASO-hankkeessaMetsätalouden vesiensuojelutoimenpiteiden toteutus jatkuu TASO-hankkeessa

Metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteiden toteutus jatkuu TASO-hankkeessa

1.3.2013 Ympäristösihteeri Jukka Mustajärvi

Turvetuotannon ja metsätalouden vesiensuojelua kehittävässä TASO-hankkeessa (2011-2013) on toteutetaan myös käytännön vesiensuojelukohteita. Taso-kuntien (Saarijärvi, Karstula ja Kyyjärvi) kuntarahapanostus on kohdistettu metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteiden mallikohteiden toteuttamiseen.

Vuonna 2012 TASO-hankkeessa kuntien rahoitusosuudella toteutettiin erilaisia metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteitä (mm. kosteikkoja, pintavalutusalueita sekä tulvitusalueita ja uomapadotuksia) yhteensä 10 kohteella. Kyyjärven alueella toteutettuja kohteita olivat mm. Vaasantien pohjoispuolelle sijoittuvat Perkkiön ojakatkot ja Valkeisrämeen uomatulvitusalue sekä Oikarinjoen itäpuolelle sijoittuva Järvekkeen kosteikko ja vanhan luonnonouoman vesitys. Lisäksi Kyyjärvellä selvitettiin maastossa ja kartalla noin 20 kohdetta. Osaa kohteista ei voida tässä vaiheessa toteuttaa, koska niihin liittyy vanha kuivatushanke tai lammen vedenkorkeuden muuttaminen siten että toteuttaminen edellyttäisi aikaavievän vesilain mukaisen luvan hankkimista.

Metsätalouden vesiensuojelutoimenpiteiden selvittäminen ja toteuttaminen Kyyyjärvellä, Karstulassa ja Saarijärvellä jatkuu TASO-hankkeessa vielä vuonna 2013. Käytännön työtä asiassa tekevät Juha Jämsen Metsäkeskuksesta ja ympäristösuunnittelija Veijo Honkanen Saarijärven kaupungista. Kohteiden suunnittelu ja toteutus tehdään yhdessä alueen maanomistajien kanssa sovittavalla tavalla. Uusia kohteita etsitään ja uusia menetelmiäkin on tarkoitus kokeilla. Hankkeen työntekijät ja allekirjoittanut ottavat mieluusti vastaan kysymyksiä ja ideoita kohteista ja menetelmistä.