NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kyyjärven kirkko 60-vuottaKyyjärven kirkko 60-vuotta

Kyyjärven kirkko 60-vuotta

1.3.2013 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Tänä vuonna vietämme kotikirkkomme 60-vuotisjuhlaa. Ensi sunnuntaina muistelemme peruskivenmuurausta, joka tapahtui 3.3.1953. Tilaisuuteen tuolloin oli saapunut satalukuinen yleisöjoukko. Kauan toivottu oma kirkkohanke oli toteutumassa. Rakennustyöt Könkkälänmäellä alkoivat 3.11.1952. Ensi sunnuntaina juhlamessuun toivotamme tervetulleeksi kaikkia seurakuntalaisia ja erityisesti niitä, jotka olivat tavalla tai toisella mukana rakennustöissä. Samalla vietämme Peuralinnan kylän kirkkopyhää.

Ensimmäisen tiilen muurasi Tuomiokapitulin asessori K.S.Aaltonen, joka puhui tilaisuudessa, sitten arkkitehti Veikko Larkas, joka suunnitteli kirkon, diplomi-insinööri Unto Linnanmäki, joka laati lujuuslaskelmat, Karstulan khra Toivo Hytönen, rakennusmestari Frans Henriksson, joka rakensi kirkon urakalla ja hänen jälkeensä valvova rakennusmestari Santeri Timonen. Kirkkohallintokunnan puheenjohtaja J.V.Kainu ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Toivo Uusisalo olivat seuraavina. Seurakunnan kirkollisten asioitten hoitaja, pastori Martti Martikainen, muurasi kutsuvierasten jälkeen. Hän luki kirkon perustamisasiakirjan, joka asetettiin kuparilieriöön ja laskettiin peruskiven alle. Pastori Martti Martikainen sai ripeällä toiminnallaan kirkon rakentamishankkeen vauhtiiin, keräsi kirkkoon rahaa ja hankki lahjoituksia kirkolle. Hänen työnsä Kyyjärven kirkon rakentamiseksi oli aivan ratkaiseva, mutta se oli kaikkien kyyjärvisten yhteinen hanke. Siitä haluamme ensi sunnuntaina Taivaan Isää kiittää ja samalla anoa, että meidänkin aikamme ihmisille oma kirkko olisi rakas paikka.

Messun toimittavat tutut seurakuntamme työntekijät, Kyyjärven kirkkokuoro. Tervehdyssanat esittää kunnanhallituksen puheenjohtaja Jouko Huumarkangas, tekstinlukijana on Irma Herrala, kolehdin kantavat: Pirkko Huhmarkangas ja Vuokko Huumarkangas. Rovasti Martti Martikaisen lapset: Elisabet Kivioja, Martta Visuri ja Paavo Martikainen luovuttavat messun lopussa isänsä jäämistössä olevia kirkon rakentamiseen liittyviä asiakirjoja. Maria ja Martti Martikaisen lapsista juuri Elisabet, Martta ja Paavo ovat syntyneet Kyyjärvellä. Päätteeksi Salme Tanskanen laulaa. Peuralinnan kyläläiset tarjoavat kirkkokahvit. Tervetuloa juhlaan!

Kirkkoamme juhlimme syksyllä piispantarkastuksen yhteydessä, mikkelinpäivänä 27.9. ja joulun alla 3.adventtisunnuntaina 15.12. kirkon valmistumista. Kyyjärven kirkko valmistui 11.12.1953 ja vihittiin käyttöön seuraavana päivänä 12.12.1953.